ΑΘΗΝΑ
23:11
|
22.07.2024
«Καμία δεν είναι ελεύθερη, μέχρι να είμαστε όλες και όλα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόσυρση ισραηλινών και αμερικανικών εταιριών και πρεσβειών από τη χρηματοδότηση του Athens Pride 2024, ζητά σε κείμενο-κάλεσμα η Συνέλευση 8ης Μάρτη, καλώντας σε συμμετοχή σήμερα Σάββατο, 15 Ιουνίου, και ώρα 7 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, ώστε να αναδειχθεί η αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση, ενάντια στις τακτικές «pink washing» του Ισραήλ, «εργαλειοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικεία δικαιώματα για να ξεπλύνει τη γενοκτονική δράση του βάρος των Παλαιστινίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση-κάλεσμα:

«Από την Αθήνα ως την Παλαιστίνη,

ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!

Φέτος ο αγώνας του ΛΟΑΤΚΙ+ και φεμινιστικού κινήματος για απελευθέρωση από την καταπίεση, τη βία και τις διακρίσεις συναντιέται με τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση και δικαιοσύνη, αποκτώντας νέο περιεχόμενο.
Βροντοφωνάζουμε ότι καμία, κανένα και κανένας μας δεν είναι ελεύθερη/ο/ος την ώρα που σε παγκόσμια θέα εκτυλίσσεται ένα ιστορικό έγκλημα.

Ενώνουμε τις φωνές με αυτές του ΛΟΑΤΚΙ+ και φεμινιστικού κινήματος που σε πολλές χώρες του κόσμου υιοθετεί περήφανα το σύνθημα “No pride in genocide” («Καμία περηφάνια στη γενοκτονία»). Εμπνεόμαστε βλέποντας το σύνθημα-υπογραφή “Queers for Palestine” να εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις και δράσεις αλληλεγγύης ανά τον κόσμο.

Δεν μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα όσο παρακολουθούμε τον παλαιστινιακό λαό να εθνοκαθαρίζεται, τη γη του να λεηλατείται, την αντίσταση να πνίγεται στο αίμα, άμαχες/ους να σφαγιάζονται, να βομβαρδίζονται, να λιμοκτονούν, να εκτοπίζονται βίαια.
Δεν μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα την ώρα που ο ισραηλινός στρατός, ανάμεσα σε όλες τις άλλες γενοκτονικές πράξεις του, διαπράττει εγκλήματα μίσους (hate crimes) σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, γυναικοκτονίες, βιασμούς, βρεφοκτονίες και κάθε είδους έμφυλο έγκλημα σε βάρος των αδελφών μας στη Γάζα.

Γι’ αυτό μας γεμίζει οργή το «ροζ ξέπλυμα» (pinkwashing) του κράτους του Ισραήλ, που εδώ και χρόνια διεκδικεί τον τίτλο της «προοδευτικής/δυτικής νησίδας» στη Μέση Ανατολή, εργαλειοποιώντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικεία δικαιώματα για να ξεπλύνει τη γενοκτονική δράση του βάρος των Παλαιστινίων, την κατοχή και το απαρτχάιντ, για να προωθήσει το ισλαμοφοβικό του αφήγημα και να αντιστρέψει την ιστορική πραγματικότητα.

Σε αυτή την προσπάθεια, το Ισραήλ θέτει σε κίνηση μία θηριώδη προπαγανδιστική μηχανή: με χορηγίες και δηλώσεις στήριξης σε Pride διοργανώσεις ανά τον κόσμο, με τη χρηματοδότηση, τον πλήρη έλεγχο και τη συμμετοχή του στη Eurovision, ως διαγωνισμού με lgbtq+ friendly χαρακτήρα και ευρεία απήχηση στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Δεν ξεχνάμε ότι ακόμη και φέτος, εν μέσω γενοκτονίας, και παρά τις αντιδράσεις του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ όχι μόνο συμμετείχε στη Eurovision, αλλά και επέβαλε μέσα στο διαγωνισμό την τρομοκρατία και καταστολή της παραμικρής φωνής διαμαρτυρίας ενάντια στα εγκλήματά του, ενώ ο βασικός χορηγός της φετινής διοργάνωσης ήταν η ισραηλινή εταιρεία Moroccanoil, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από το κίνημα BDS για στήριξη στις εγκληματικές δραστηριότητες του κράτους του Ισραήλ.

Δεν ξεχνάμε ότι πριν κάποια χρόνια η Ισραηλινή Πρεσβεία στην Ελλάδα ήταν επίσημος χορηγός του Athens Pride, ενώ κάθε χρόνο δεν παραλείπει να δηλώνει τη στήριξή της στο θεσμό. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο, όπως και φέτος, εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων μετέχουν ως χρηματοδότες στο Athens Pride. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο, όπως και φέτος, χρηματοδότης του Athens Pride είναι και η Πρεσβεία των ΗΠΑ, που μέχρι και σήμερα επιβλέπουν, συντονίζουν και στηρίζουν με κάθε τρόπο –οπλικά, στρατιωτικά, οικονομικά, επικοινωνιακά- τα εγκλήματα του Ισραηλινού κράτους.

Για όλες/α εμάς που βιώνουμε την καταπίεση λόγω φύλου, ταυτότητας ή έκφρασής του, ή/και σεξουαλικότητας υπάρχει μία μόνο σωστή πλευρά στην ιστορία: με το δίκιο των καταπιεσμένων απέναντι στον καταπιεστή. Γιατί ξέρουμε τι θα πει ατιμώρητη κι ασύμμετρη βία, γνωρίζουμε πώς είναι να κινδυνεύεις λόγω ταυτότητας (φύλου ή φυλής), νιώθουμε τον θυμό απέναντι σε όσους τοποθετούν το θύμα στη θέση του θύτη. Γι’ αυτό μας συγκλονίζει όταν αυτή η εμπειρία γίνεται σε θηριώδη κλίμακα, από μια θηριώδη πολεμική μηχανή που έχει εξαπολύσει έναν γενοκτονικό πόλεμο ενάντια σε έναν ολόκληρο λαό κι απολαμβάνει τη διεθνή ανοχή ή και υποστήριξη γιατί τάχα είναι σε «αυτοάμυνα», ενώ η αντίσταση στην καταπίεση βαφτίζεται «τρομοκρατία».

Δε νιώθουμε καμία υπερηφάνεια που ζούμε σε αυτή τη «δυτική» γωνιά της Γης που «καυχιέται» για την πρόσφατη αναγνώριση αυτονόητων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, όπως του γάμου και της παιδοθεσίας, όμως την ίδια στιγμή στέκεται «περήφανα» στο πλάι των γενοκτόνων, με φρεγάτες και όπλα, με οικονομικούς δεσμούς, με αναπαραγωγή της ισραηλινής προπαγάνδας από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή για ακόμη μία χρονιά στους χορηγούς του Athens Pride εταιρειών που προωθούν Ισραηλινά συμφέροντα, όπως η MSD, καθώς και της Αμερικανικής Πρεσβείας, και απαιτούμε να αποσυρθούν τώρα!
Καλούμε τη διοργάνωση του Athens Pride 2024 και το Δήμο Αθηναίων να αποκλείσουν κάθε συμμετοχή τους.

Ούτε σκέψη για συμμετοχή της Πρεσβείας του Ισραηλινού κράτους-δολοφόνου στη διοργάνωση!

Δεν θα πάψουμε να στεκόμαστε στη μονή σωστή πλευρά της ιστορίας: με τον αντιστεκόμενο παλαιστινιακό λαό, με τις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που εδώ και δεκαετίες μάχονται για Γη και Ελευθερία.

Δεν θα πάψουμε να μιλάμε και να παλεύουμε για τις ανάγκες των καταπιεσμένων, από την Αθήνα μέχρι τη Ράφα!

Δεν θα πάψουμε να είμαστε χαρούμενες/α και περήφανες/α για τη νίκη που πέτυχε το ΛΟΑΤΚΙ+ και φεμινιστικό κίνημα μετά από αγώνες δεκαετιών με τη θεσμοθέτηση του γάμου και της παιδοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Δεν θα πάψουμε να δηλώνουμε ότι «Ένας νόμος δεν αρκεί» για να πάψουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να δέχονται βία στο δρόμο, διακρίσεις και αποκλεισμούς στην εργασία και στις σπουδές, να πλήττονται δυσανάλογα από την ακρίβεια, την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς.

Δεν θα πάψουμε να απαιτούμε την αναγνώριση της τρανς-γονεϊκότητας και της μη δυαδικής (non binary) ταυτότητας φύλου, που εκκωφαντικά απουσιάζουν από το νέο νόμο.

Δεν θα πάψουμε να απαιτούμε Δικαιοσύνη για τον Ζακ/τη Zackie Oh και όλα τα θύματα εγκλημάτων μίσους και ΛΟΑΤΚΙ-φοβίας.

Δεν θα πάψουμε να συγκρουόμαστε με κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης των δικαιωμάτων μας.

Το Σάββατο 15 Ιούνη θα είμαστε στο δρόμο κρατώντας περήφανα την Παλαιστινιακή και την Pride σημαία, που υφαίνονται πια μαζί στους αγώνες της εποχής μας για την απελευθέρωση.

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΑ!
»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΑΕ: Πολυετείς καθείρξεις σε υπηκόους Μπανγκλαντές επειδή…διαδήλωσαν

Σώοι οι πιλότοι πυροσβεστικού ελικοπτέρου που συνετρίβη στη νότια Ιταλία

Λάρισα: Πανώλη σε πρόβατα-Από τη Ρουμανία τα μολυσμένα ζώα

Πάνω από 70 οι νεκροί από σημερινές επιθέσεις του Ισραήλ στο Χαν Γιούνις της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα