ΑΘΗΝΑ
13:42
|
04.07.2026
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν σήμερα τα τελευταία μέτρα του Ιράν για επέκταση του πυρηνικού προγράμματός του.
Η κοινή δήλωση τονίζει πως «η απόφαση του Ιράν να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής του στην υπόγεια εγκατάσταση του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν σήμερα τα τελευταία μέτρα του Ιράν, όπως αυτά έχουν αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ), προκειμένου να επεκτείνει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Το Ιράν έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα που αδειάζουν το ΚΟΣΔ από το περιεχόμενό του, λειτουργώντας δεκάδες επιπρόσθετες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στην εγκατάσταση εμπλουτισμού της Νατάνζ καθώς και ανακοινώνοντας πως θα εγκαταστήσει χιλιάδες νέες συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις τόσο του Φορντό όσο και της Νατάνζ», αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, που αναφέρεται στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) που υπογράφτηκε το 2015.

«Η απόφαση αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο φέρει σημαντικούς κινδύνους εξάπλωσης», προσθέτουν.

Η κοινή δήλωση τονίζει πως «η απόφαση του Ιράν να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής του στην υπόγεια εγκατάσταση του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική».

«Το Ιράν είναι νομικά υποχρεωμένο βάσει της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία εγγυήσεών του, η οποία είναι ξεχωριστή από το ΚΟΣΔ», αναφέρει ακόμη η δήλωση των τριών χωρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κούβας

Το Ιράν θα ελέγχει εάν οι ΗΠΑ συμμορφώνονται με το μνημόνιο (όχι το αντίθετο…)

Έχει γίνει η Ελλάδα ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ στον Κόλπο; – Middle East Eye

Δεν υπάρχει ειρήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα