Σε συνομιλίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων βρίσκονται η χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κάνει λόγο για αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία και την Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου.
Είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ «να επικοινωνήσει το άμεσο μήνυμα ότι, φυσικά, είμαστε μια πυρηνική συμμαχία», αφαιρώντας περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από τους χώρους αποθήκευσης τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σε συνέντευξή του στην Telegraph που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
«Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και ποιες θα πρέπει να αποθηκευτούν, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε συζητήσεις για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε», είπε στην εφημερίδα.
Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών- μελών του για να χρησιμοποιήσουν τη διαφάνεια γύρω από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ως «αποτρεπτικό παράγοντα».
Από τα 32 κράτη μέλη της συμμαχίας, μόνο τρία-οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Τουρκία φιλοξενούν, επίσης, αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι είχαν αναπτύξει 1.419 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό τους τον Μάρτιο του 2023. Η Ρωσία επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει τα δικά της στοιχεία για το 2023, αλλά ανέφερε ότι είχε 1.549 το 2022.
Αν και στόχος του ΝΑΤΟ είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης, «ένας κόσμος όπου η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα έχουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ όχι, είναι ένας πιο επικίνδυνος κόσμος», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Η Μόσχα επέκρινε τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να απαντά: «Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη κλιμάκωση της έντασης». Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν μιλά ποτέ για πυρηνικά όπλα «με δική του πρωτοβουλία καθώς παίρνει το θέμα στα σοβαρά», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Ο Στόλτενμπεργκ σήμανε, επίσης, τον κώδωνα του κινδύνου για το αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας, προειδοποιώντας ότι σύντομα «το ΝΑΤΟ μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ πριν, και αυτό είναι δύο πιθανοί αντίπαλοι με πυρηνική ενέργεια, η Κίνα και η Ρωσία».
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 500 κεφαλές και πιθανώς να έχει αναπτύξει μικρό αριθμό από αυτές.
Διαβάστε επίσης: