ΑΘΗΝΑ
21:54
|
22.07.2024
Πέμπτη η Ελλάδα μεταξύ των 23 χωρών που πέτυχαν τον ετήσιο στόχο του 2%.
«Το ΝΑΤΟ είναι καλό και για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αριθμός ρεκόρ 23 χωρών, από τις 32 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναμένεται να πετύχουν φέτος τον στόχο του 2% στις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΝΑΤΟ που δημοσιεύθηκαν αργά, χθες Δευτέρα.

Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που έφτασαν για πρώτη φορά το ποσοστό του 2%, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση όσο αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία βρίσκεται στην κορυφή με 4,12%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (3,43%), τις ΗΠΑ (3,38%), τη Λετονία (3,15%) και την Ελλάδα (3,08%). Στον αντίποδα, ο Καναδάς, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις χώρες με τις χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες.

«Σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν, φέτος, τις αμυντικές δαπάνες κατά 18%», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δίπλα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες» πρόσθεσε συγκρίνοντας τον αριθμό των χωρών με τις μόλις 3 που είχαν πετύχει τον στόχο του 2% πριν από δέκα χρόνια.

«Είναι επίσης σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να γνωρίζουν ότι πολλά από αυτά τα χρήματα δαπανώνται στην πραγματικότητα εδώ στις ΗΠΑ», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι αγοράζουν όλο και περισσότερο εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.  

«Επομένως, το ΝΑΤΟ είναι καλό για την ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά είναι επίσης καλό για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζ.Ντ. Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ: Συντηρητισμός, εργατικές ρίζες και πόλεμος

Υεμένη: Για τρίτη μέρα καίγεται το λιμάνι της Χοντέιντα μετά την ισραηλινή επίθεση

Μπορέλ: Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε στους Αμερικανούς τι να κάνουν

Απόσυρση Μπάιντεν: Διθύραμβοι από τη Δύση, αναμονή από τη Μόσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα