ΑΘΗΝΑ
13:49
|
28.06.2024
Ο Ρούτε αναμένεται να αντικαταστήσει τον Στόλντεμπεργκ στις 2 Οκτωβρίου, σχεδόν ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έλαβε την έγκριση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας την Τρίτη, 18 Ιουνίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα αναλάβει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Ρουμάνου προέδρου, Κλάους Γιοχάνις για την ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έλαβε την έγκριση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας την Τρίτη, 18 Ιουνίου, ενώ μόλις σήμερα της στήριξή της προς τον Ρούτε ανακοίνωσε και η Ρουμανία, παράλληλα με την απόσυρση του προέδρου από την «κούρσα».

Ο Ρούτε αναμένεται να αντικαταστήσει τον Γενς Στόλντεμπεργκ στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές. Ακόμη, η αποχώρηση του Γιοχάνις – ο οποίος είχε εξασφαλίσει μόνον την ψήφο της Ουγγαρίας- ξεκαθάρισε το ζήτημα της διαδοχής πριν από τον Ιούλιο, όπου οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον, για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας.

Υπογραμμίζεται πως η θητεία του Γενς Στόλντεμπεργκ είχε παραταθεί τέσσερις συνεχείς φορές, αρχικά το 2017, όπου οι σύμμαχοι επέλεξαν να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα έως τον Σεπτέμβριο 2020. Όμως, το 2019, μετέβαλαν αυτή την ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Με την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δόθηκε ακόμη μια παράταση στον Στόλντεμπεργκ, αυτή τη φορά έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον περασμένο Ιούλιο,  οι σύμμαχοι συμφώνησαν να παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ για έναν ακόμη χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραλληλίζει την υποψηφιότητα Μπάιντεν με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο Πολωνός ΥΠΕΞ

Βολές υπουργείου Εξωτερικών κατά Βόρειας Μακεδονίας

Συμφωνία UNICEF-Ισραήλ για επαναλειτουργία σταθμού αφαλάτωσης στη Γάζα

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γόντικας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα