ΑΘΗΝΑ
20:31
|
27.06.2024
«Αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση».
Βαρκελώνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και του «εξευγενισμού» της Βαρκελώνης, προχωρά ο δήμαρχος της πόλης Τζαόμα Κολμπόνι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι όλες οι τουριστικές κατοικίες που ενοικιάζονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb, booking κτλπ) θα καταργηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2028.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο δήμαρχος πόλης ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι άδειες για 10.100 περίπου τουριστικά διαμερίσματα θα λήξουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το αυξανόμενο κόστος στέγασης και γίνει η πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων διαμερισμάτων στη Βαρκελώνη, την πόλη της Ισπανίας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, σημαίνει ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να μείνουν σε διαμέρισμα αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού κατά 38%.

Η πρόσβαση στη στέγαση έχει γίνει κινητήρια δύναμη παραγωγής ανισοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους, τόνισε ο δήμαρχος της Βαρκελώνης προσθέτοντας ότι «αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση».

Τη στήριξή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαρκελώνης εξέφρασε η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ισαμπέλ Ροντρίγκεζ, κάνοντας λόγο για «απαραίτητες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Retuers, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού -η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στον κόσμο- ωστόσο οι κάτοικοί της τιμωρούνται σε ορισμένα μέρη, καθώς ο «εξευγενισμός» (gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών για προσοδοφόρες τουριστικές ενοικιάσεις είναι όλο και πιο καυτό θέμα σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι τοπικές κυβερνήσεις στην Ισπανία έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για τους Κορεάτες, το ρομπότ δεν βραχυκύκλωσε. Αυτοκτόνησε…

ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφο της ΕΡΤ: Η πράξη του είναι απολύτως καταδικαστέα

Παιδική κατασκήνωση στο Γραμματικό: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες

Brexit, λιτότητα και άλλα δαιμόνια: Εκλογές χωρίς επίδικο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα