ΑΘΗΝΑ
19:03
|
28.09.2024
Η πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το Ισραήλ δεν επέτρεψε στα μέλη να επισκεφθούν τα θύματα, στο πλαίσιο της έρευνας.
Oι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους, το 40% εκ των οποίων παιδιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατατέθηκε η έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ (COI) στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του οκτάμηνου πολέμου που έχει εξαπολύσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Νάβι Πιλάι, και το μέλος της Επιτροπής, Κρις Σιντότι, κατέθεσαν τις σχετικές έρευνες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κα Πιλάι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως ο εξαναγκασμός σε πείνα, εξόντωση, δολοφονίες και απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων. Κατηγόρησε, επίσης, την Χαμάς για εγκλήματα πολέμου.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η πρόεδρος της επιτροπής υπογράμμισε ότι ο ισραηλινός στρατός «μετακίνησε βίαια σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό [της Λωρίδας της Γάζας] σε ένα μικρό οριοθετημένο χώρο, μη ασφαλή και μη κατοικήσιμο», ενώ χρησιμοποίησε όπλα βαρέος τύπου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σε επιθέσεις που «σκόπιμα και άμεσα στόχευαν άμαχο πληθυσμό».

Υπογραμμίζεται ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους, το 40% εκ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Αν και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι επιχειρήσεις τους στη Γάζα αποσκοπούν στην καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, ωστόσο, κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, σε βάρος χιλιάδων ζωών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι καθημερινές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα δεν πρέπει να επισκιάσουν το παράλληλο κύμα βίας κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφορικά με το οποίο ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται δραματικά».

Περισσότεροι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του τρέχοντος πολέμου τον Οκτώβριο, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη καταγεγραμμένη περίοδο, τόνισε η Πιλάι ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων

Η Πιλέι ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως συγκεκριμένες μορφές σεξουαλικής βίας και βίας με βάση το φύλο αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών διαδικασιών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προέβησαν σε σεξουαλική βία και βία με βάση το φύλο, με σκοπό να ταπεινώσουν και να υποτάξουν περαιτέρω την παλαιστινιακή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιες γυναίκες έγιναν στόχος και υποβλήθηκαν σε σεξουαλική βία και παρενόχληση διαδικτυακά, αλλά και προσωπικά.

Άνδρες και αγόρια υπέστησαν συγκεκριμένες διωκτικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο, πράξεις που ισοδυναμούν με βασανιστήρια και απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση».

Εγκλήματα πολέμου από παλαιστινιακές ομάδες

Μέρος της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής αφορούσε τις καταγγελίες κατά της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, αναφορικά με την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Πλημμύρα του Αλ-Άκσα» που εξαπέλυσαν οι Παλαιστίνιοι μαχητές, περιμετρικά της Λωρίδας της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης 1.139 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους.

Η Πιλάι είπε ότι τόσο η Χαμάς, όσο και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες διέπραξαν, επίσης, εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου, κατά την διάρκεια της επίθεσής τους στο νότιο Ισραήλ.

Η ίδια τα απαρίθμησε ως εξής: Σκόπιμη διεξαγωγή επιθέσεων κατά αμάχων, δολοφονίες ή δολοφονίες εκ προθέσεως, βασανιστήρια, σεξουαλική βία, απάνθρωπη ή σκληρή μεταχείριση και σύλληψη ομήρων.

Η επιτροπή, ανακοίνωσε η πρόεδρος, «εντόπισε μοτίβα σεξουαλικής βίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά δεν ήταν μεμονωμένα, αλλά διαπράχθηκαν με παρόμοιους τρόπους σε παρόμοιες τοποθεσίες, κυρίως κατά Ισραηλινών γυναικών». Η έκθεση της επιτροπής υπογράμμισε, όμως, ότι οι αναφορές για βιασμούς δεν επαληθεύτηκαν.

Η Πιλάι προειδοποίησε, όμως, ότι «η εκμετάλλευση της σεξουαλικής βίας στη σύγκρουση από όλα τα μέρη για πολιτική προπαγάνδα, κινδυνεύει να αποσπάσει την προσοχή από την εμπειρία και τις ανάγκες του επιζώντος, καθώς και να τροφοδοτήσει μακροχρόνια εχθρότητα».

Η έκθεση είναι η πρώτη σε βάθος έρευνα του ΟΗΕ για τα γεγονότα από τις 7 Οκτωβρίου έως τα τέλη του 2023. Η Εξεταστική Επιτροπή του το Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει λάβει μια εντολή διερεύνησης χωρίς χρονικό περιορισμό, με επικεφαλής την πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην δικαστής της Νότιας Αφρικής, Νάβι Πιλάι.

Η πρόεδρος Νάβι Πιλάι

Μάλιστα, η πρόεδρος δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ εμπόδισε τα μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ να επισκεφθούν τα θύματα των εχθροπραξιών, τόσο εντός του Ισραήλ, όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, γεγονός που η ίδια χαρακτήρισε «τραγικό».

«Αυτό που βρήκα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο μας αρνούνται την πρόσβαση στο Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά και σε ολόκληρη την Παλαιστίνη. Πρέπει να μιλήσουμε και με τα θύματα εκεί», τόνισε η Πιλάι.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα