ΑΘΗΝΑ
13:41
|
28.09.2024
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες πάνε πίσω λόγω των ισραηλινών ενεργειών.
Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ με τις ενέργειές του έσπρωξε πολύ πίσω τις συνομιλίες με την Παλαιστίνη, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αλμάτι του Καζακστάν, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις μεθόδους που χρησιμοποιούν τα ισραηλινά στρατεύματα στη στρατιωτική τους επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην πραγματικότητα, η δολοφονία των αμάχων συμβαίνει και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι (ισραηλινές) ενέργειες καθυστερούν περαιτέρω την προοπτική μιας βιώσιμης μακροπρόθεσμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή μέσω της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους σε πλήρη συμφωνία με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η αστάθεια στη Μέση Ανατολή επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τα γειτονικά εδάφη, αλλά και τις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία, δηλαδή την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ενέκρινε τέσσερις δηλώσεις μετά τη συνεδρίασή του στις 20-21 Ιουνίου στο Αλμάτι, με μία από αυτές να αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση των πραγμάτων στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός.

Αυτή είναι επίσης μια κατεύθυνση την οποία παρακολουθούμε στενά και προσπαθούμε να συμβάλουμε στην ηρεμία της κατάστασης, διοχετεύοντάς την σε μια διαδικασία αναζήτησης πολιτικών λύσεων με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης.

Αποχώρηση της Αρμενίας από την CSTO

Ερωτηθείς εάν οι υπουργοί Εξωτερικών της CSTO συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Αρμενίας από το μπλοκ, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι παρά τις δηλώσεις των αρμενικών αρχών και την απουσία του κορυφαίου διπλωμάτη του Γερεβάν από τη συνάντηση, δεν υποβλήθηκε επίσημο αίτημα για το θέμα αυτό.

Ναι, ο Αρμένιος υπουργός δεν ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση, αλλά δεν υπήρξε κανένα έγγραφο από την Αρμενία, κανένα επίσημο βήμα που θα καθιστούσε αναγκαία τη συζήτηση των συνεπειών για κάτι που δεν έχει συμβεί, διότι δεν υπήρξε αντίστοιχο αίτημα για αποχώρηση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε ότι η αποχώρηση από τη στρατιωτική συμμαχία θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για τις αρμενικές αρχές. «Το επόμενο λογικό βήμα θα είναι η αποχώρηση από την CSTO. Θα αποφασίσουμε αν αυτό θα γίνει σε ένα μήνα, ένα χρόνο ή τρία χρόνια», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία συνεχίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τον Φεβρουάριο του 2022, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εκφράστηκε στις 14 Ιουνίου, έχει ήδη γίνει η τέταρτη πρόταση της Μόσχας για μια διευθέτηση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν είχε καλέσει την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, να συμφωνήσει με τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, να επιβεβαιώσει το ουδέτερο καθεστώς της και να ακυρώσει όλες τις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης.

Ο υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα βρισκόταν ακόμη εντός των συνόρων του 1991, εάν δεν είχε διαταραχθεί η συμφωνία διευθέτησης που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Είπε ότι το Κίεβο συμφώνησε για τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στις περιοχές της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο πλαίσιο του σχεδίου συμφωνίας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αργότερα αρνήθηκε να προχωρήσει περαιτέρω.

Έκτοτε, οι περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα «εξέφρασαν την προθυμία τους να ενταχθούν στη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει περαιτέρω και κάλεσε την Ουκρανία να αποδεχθεί τις προτάσεις της Μόσχας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Βρυξέλλες: Συνάντηση Πάπα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Η Ρωσία μεταφέρει project του CERN σε άλλες χώρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα