ΑΘΗΝΑ
11:11
|
28.06.2024
Μήνες αφότου ο Αμερικανός αεροπόρος Άαρον Μπούσνελ αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου, άλλοι δύο διαμαρτύρονται.
Ο Λάρι Χέμπερτ, εν ενεργεία στρατιωτικός των ΗΠΑ, με την κόρη του τυλιγμένη με ένα keffiyeh
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο εν ενεργεία μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική τους θητεία και να γίνουν αντιρρησίες συνείδησης λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Ο Λάρι Χέρμπερτ και ο Χουάν Μπέτανκορτ λένε ότι δεν επιθυμούν πλέον να υπηρετούν τον αμερικανικό στρατό λόγω του ρόλου του στον πόλεμο, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.400 Παλαιστίνιους, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες έχουν ζητήσει επίσημα, μέσω μιας υπάρχουσας διαδικασίας στον στρατό, να γίνουν αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή άτομα που αρνούνται να συμμετάσχουν στη στρατιωτική θητεία για ηθικούς λόγους.

Ο Χέμπερτ, ανώτερος αεροπόρος εν ενεργεία στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέφερε, μιλώντας στο Al Jazeera, ότι υπάρχει μακρά ιστορία αντιρρησιών συνείδησης από τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους πολέμους στο Βιετνάμ και το Ιράκ και τόνισε ότι το να γίνει κάποιος αντιρρησίας συνείδησης είναι μια επιλογή και για άλλους εν ενεργεία Αμερικανούς στρατιώτες.

Ενώ βρισκόταν σε άδεια από την υπηρεσία του, τον περασμένο Απρίλιο, ο Χέμπερτ διαμαρτυρήθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο, ζητώντας μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον τερματισμό των αποστολών αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ.

Ο Χέμπερτ είχε πει νωρίτερα, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ότι ο θάνατος της εξάχρονης Χιντ Ρατζάμπ τον Φεβρουάριο αποτέλεσε γι’ αυτόν ένα σημείο καμπής. Το κορίτσι παρέμεινε παγιδευμένο για ώρες μέσα στο αυτοκίνητο της οικογένειάς της που έγινε στόχος ισραηλινών τανκς και στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφόρησε τηλεφώνημά της που ικέτευε για βοήθεια.

«Έμοιαζε με την κόρη μου, και αυτό ήταν κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστών. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν φιλοδοξίες και όνειρα και είναι εντελώς αδικαιολόγητο να υποστηρίζουμε αυτό που συμβαίνει», ανέφερε μιλώντας στο NBC News, προσθέτοντας ότι εργαζόταν σε μια επιχείρηση των ΗΠΑ για την παροχή όπλων στο Ισραήλ .

Ο αεροπόρος Χουάν Μπέτανκορτ, από την πλευρά του ανέφερε ότι αδυνατεί να υποστηρίξει τον ρόλο των ΗΠΑ μετά την παρακολούθηση των ειδήσεων για τη Γάζα.

«Βλέπω τη σφαγή χιλιάδων αθώων πολιτών, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί μέσω των κινητών του», είπε μιλώντας στο NBC, το οποίο ανέφερε ότι η αεροπορία έχει διεκπεραιώσει 36 αιτήσεις αντιρρησιών συνείδησης από τις αρχές του 2021, 29 από τις οποίες έγιναν δεκτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις 5 Ιουλίου το ραντεβού των βιβλιόφιλων με την έκθεση βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

Σε λειτουργία όλη η γραμμή του τραμ Ασκληπείο Βούλας-Αγία Τριάδα Πειραιά από 1/7

Ισχυρός σεισμός ταράζει το Περού

Σαφές το προβάδισμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα