ΑΘΗΝΑ
22:35
|
22.07.2024
Η Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια προέτρεψε την πολωνική κυβέρνηση να μην κλείσει τα συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών.
Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια προέτρεψε την πολωνική κυβέρνηση να μην κλείσει τα συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το BBC.

«Η διατήρηση σύνδεσης των Λευκορώσων με την Ευρώπη είναι ζωτικής σημασίας», είπε σε ανάρτησή της στο X, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν «πίσω από ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα».

Νωρίτερα την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τα εναπομείναντα συνοριακά σημεία ελέγχου με τη Λευκορωσία για να προσπαθήσει να ανακόψει την παράνομη μετανάστευση.

Η Πολωνία λέει ότι η Λευκορωσία ενθαρρύνει ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια να περάσουν παράνομα τα σύνορα προς την Πολωνία.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι διευκόλυνε την εισροή ως αντίποινα κατά των κυρώσεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Πολωνία έκλεισε τέσσερα από τα έξι σημεία ελέγχου στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Την Κυριακή ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε: «Λόγω των ενεργειών της Λευκορωσίας, εξετάζουμε το κλείσιμο όλων των συνοριακών διελεύσεων. Προς το παρόν, μελετάμε το ερώτημα εάν αυτό θα επηρεάσει την πολωνική οικονομία».

Στην ανάρτησή της η κ. Τιχάνοφσκαγια έγραψε: «Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της συνοριακής κυκλοφορίας λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων του καθεστώτος θα πρέπει να στοχεύουν τον δικτάτορα, όχι τον λαό. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους Λευκορώσους στη μοίρα τους πίσω από ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα.»

Αναφερόταν στη φυσική διαίρεση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των δυτικών χωρών και εκείνων που συνδέονται ή επηρεάζονται από τη Σοβιετική Ένωση.

Το 2020 η κ. Τιχάνοφσκαγια έγινε σύμβολο της αντιπολίτευσης όταν έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές μετά τη φυλάκιση του συζύγου της από το καθεστώς.

Διεκδίκησε τη νίκη στις κάλπες, οι οποίες θεωρούνταν ευρέως νοθευμένες, αλλά αναγκάστηκε να εξοριστεί στη Λιθουανία με τα παιδιά της την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας.

Αργότερα καταδικάστηκε ερήμην σε 15 χρόνια φυλάκιση για προδοσία και συνωμοσία για την κατάληψη της εξουσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζ.Ντ. Βανς, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ: Συντηρητισμός, εργατικές ρίζες και πόλεμος

Υεμένη: Για τρίτη μέρα καίγεται το λιμάνι της Χοντέιντα μετά την ισραηλινή επίθεση

Μπορέλ: Δεν είναι ο ρόλος μας να πούμε στους Αμερικανούς τι να κάνουν

Απόσυρση Μπάιντεν: Διθύραμβοι από τη Δύση, αναμονή από τη Μόσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα