ΑΘΗΝΑ
18:32
|
05.11.2024
Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ προσπάθησε να βάλει την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Ομιλία του Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο, 26 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως υποστηρίζει τα ισραηλινά σχέδια για «εξάπλωση του πολέμου» σε Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, κατηγόρησε την Δύση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου και καλώντας τους περιφερειακούς παράγοντες να στηρίξουν τη Βηρυτό.

«Το Ισραήλ στρέφει τώρα το βλέμμα του στον Λίβανο και βλέπουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις στα παρασκήνια να “χαϊδεύουν την πλάτη του Ισραήλ και, μάλιστα, το υποστηρίζουν», είπε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου στην Άγκυρα.

«Τα σχέδια του Νετανιάχου να εξαπλώσει τον πόλεμο στην περιοχή θα οδηγήσουν σε μεγάλη καταστροφή», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφορικά με τις κινήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Είναι εξαιρετικά τρομερό και αξιολύπητο τα κράτη που μιλούν για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη, να κρατούνται αιχμάλωτα από έναν ψυχασθενή όπως ο Νετανιάχου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι οι φωτογραφίες παιδιών που λιμοκτονούν στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ένα ντροπιαστικό πλήγμα για τον σύγχρονο κόσμο», ενώ έστρεψε τα πυρά του και προς τις μουσουλμανικές χώρες, λέγοντας: «Αυτό θα παραμείνει επίσης στη μνήμη, ως σύμβολο της ανικανότητας του μουσουλμανικού κόσμου».

«Τα σχέδια για την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή που κάνει ο Νετανιάχου με την υποστήριξη  της Δύσης, θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη καταστροφή» προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, καλώντας για περιφερειακή στήριξη στον Λίβανο. 

«Ο ισλαμικός κόσμος και οι αδελφικές χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αντιδράσουν ενάντια σε αυτά τα αιματηρά σχέδια πριν από τη Δύση. Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό του αδελφικού λιβανέζικου λαού και κράτους. Καλώ και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να είναι αλληλέγγυες με τον Λίβανο. Και καλώ τις υπόλοιπες χώρες να υποστηρίξουν τον Λίβανο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. 

Το κάλεσμα του Τούρκου προέδρου έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι, κατά το τέλος της «έντονης φάσης» της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός θα είναι «σε θέση να αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις προς τα βόρεια», κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αυξάνοντας τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τρίτη, ότι μια σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο.

Χακάν Φιντάν: Εμπλοκή Αθήνας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, εξέδωσε την Τρίτη προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, υιοθετώντας τις δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Σε συνέντευξή του στο HaberTurk, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν γίνει βάσεις για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και προέτρεψε την ελληνική πλευρά να μείνει μακριά από αυτά τα ζητήματα, κάνοντας λόγο για επικείμενους κινδύνους, συγκεκριμένα, λέγοντας: «μείνετε μακριά από αυτά τα πράγματα γιατί θα έρθει φωτιά και θα σας βρει».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μίλησε για άμεση εμπλοκή Ελλάδας και Κύπρου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και για τη διάχυση της κρίσης εάν επέλθει γενικευμένη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ.

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις λόγω των τουρκικών Navtex για έρευνες στο Αιγαίο, νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης. Η Αθήνα απάντησε με δική της Navtex, που ισχύει έως τις 25 Ιουλίου, για την πόντιση καλωδίου επικοινωνιών από το ιταλικό σκάφος «C/S Teliri», για τη σύνδεση της Κύπρου και του Ισραήλ με την Ιταλία και τη Γαλλία για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας.

Από μεριάς της, η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κατά της Λευκωσίας και τις «νουθεσίες» προς την Ελλάδα.

«Απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες. Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Υπογράμμισαν, ακόμη, πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα».

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 19,2%

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα