ΑΘΗΝΑ
05:49
|
30.06.2024
Χωρίς κάποιο σχέδιο, ο ΔΔΣ θα πέσει πίσω στη Γη από μόνος του, κάτι που θα επέφερε σημαντικό κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η NASA σύναψε συμβόλαιο αξίας 843 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ, προσλαμβάνοντάς την για την κατάρριψη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια θα πρέπει να κατασκευάσει ένα διαστημικό όχημα, ικανό να ωθήσει την πλατφόρμα 430 τόνων, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, στον Ειρηνικό Ωκεανό, όταν φτάσει η ώρα για την «απόσυρσή» της.

Οι μηχανικοί της NASA δήλωσαν πως το εργαστήριο του Σταθμού παραμένει λειτουργικό, αλλά πρέπει να τεθούν από τώρα σχέδια σε εφαρμογή, για όταν πλέον θα πρέπει να καταρριφθεί. Χωρίς κάποιο σχέδιο, ο ΔΔΣ θα έπεφτε πίσω στη Γη από μόνος του, ενδεχόμενο που θα επέφερε σημαντικό κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος.

«Η επιλογή ενός αμερικανικού οχήματος, το οποίο θα θέσει εκτός τροχιάς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα βοηθήσει τη NASA και τους διεθνείς εταίρους της να εξασφαλίσουν μια ασφαλή και υπεύθυνη μετάβαση του Σταθμού σε χαμηλότερη τροχιά γύρω από τη Γη, στο τέλος των εργασιών του. Αυτή η απόφαση υποστηρίζει επίσης τα σχέδια της NASA για μελλοντικούς εμπορικούς προορισμούς και επιτρέπει τη συνεχή χρήση του διαστήματος κοντά στη Γη», δήλωσε ο Κεν Μπάουερσοξ, πρώην αστροναύτης και διευθυντής των διαστημικών επιχειρήσεων του οργανισμού.

Η NASA έχει μελετήσει διάφορες επιλογές, αναφορικά με την μοίρα του ΔΔΣ στο τέλος του κύκλου ζωής του.

Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την αποσυναρμολόγηση του Σταθμού και τη χρήση των νεότερων τμημάτων του σε μια μελλοντική καινούργια πλατφόρμα. Μια άλλη ιδέα που εξέταζε ήταν απλώς να τον παραδώσει σε κάποια άλλη εταιρεία, η οποία θα αναλάμβανε την λειτουργία και την συντήρησή του.

Όμως, όλες αυτές οι λύσεις φέρουν μεγάλες επιπλοκές και είναι υψηλού κόστους, καθώς και μεγάλα νομικά προβλήματα, κυρίως αναφορικά με την ιδιοκτησία του Σταθμού.

Ούτε η NASA, ούτε η SpaceX έχουν δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες αναφορικά με το «ρυμουλκό σκάφος» που θα κατασκευαστεί για τον σκοπό αυτό, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να διαθέτει σημαντική ισχύ ώθησης, ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει με ασφάλεια τον ΔΔΣ στην ατμόσφαιρα της Γης, στην κατάλληλη τοποθεσία και την σωστή στιγμή.

Η μεγάλη μάζα και η έκταση της πλατφόρμας – που έχει περίπου τις διαστάσεις ενός γηπέδου ποδοσφαίρου– σημαίνει ότι ορισμένα τμήματά της είναι βέβαιο ότι θα επιβιώσουν από τη θερμότητα της επανεισόδου και θα φτάσουν μέχρι το έδαφος. Η πλατφόρμα θα ριχθεί στην απομακρυσμένη τοποθεσία στον Ειρηνικό, γνωστή ως «Point Nemo», όπου ρίχνονται και τα διαστημόπλοια μετά το ταξίδι τους.

Το συμβόλαιο μεταξύ των δύο εταιρειών ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετεωρολόγος: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο παύει να υπάρχει

Κόσοβο: Απαγόρευση χρήσης TikTok για όλα τα κυβερνητικά όργανα

Επιστήμονες εισάγουν ραδιενεργό υλικό σε κέρατα ρινόκερου λόγω… λαθροθηρίας

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως Microsoft, OpenAI και Google υπό εξέταση από την Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα