ΑΘΗΝΑ
23:30
|
30.06.2024
Ο επικεφαλής έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να διορίσει την αναπληρώτριά του, Τζόις Μσούγια, ως προσωρινή αντικαταστάτρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρτιν Γκρίφιθς, αποχωρεί σήμερα από το αξίωμά του, επικαλούμενος λόγους υγείας, προκαλώντας επικρίσεις σε μια περίοδο με πολύ αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες διεθνώς.

Ο Βρετανός πρώην διπλωμάτης – ο οποίος έχει διατυπώσει πολλές φορές ανησυχίες για τον πόλεμο στη Γάζα– έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να διορίσει την αναπληρώτριά του, Τζόις Μσούγια, ως εκτελούσα χρέη επικεφαλής.

Όμως, το γεγονός πως δεν έχει οριστεί μόνιμος αντικαταστάτης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκαλεί ανησυχία, σε περίοδο κατά την οποία ορισμένοι δωρητές κάνουν περικοπές, με τον φετινό προϋπολογισμό των 48,7 δισεκ. δολαρίων να έχει χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό μικρότερο του 20%.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γιαν Έγκελαν -ο οποίος κατείχε τη θέση το 2003-2006 και είναι τώρα εκτελεί χρέη Γενικού Γραμματέα του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες- δήλωσε: «Κάποιος που εκτελεί χρέη προσωρινά, δεν είναι κάτι καλό».

«Δεν έχουν την ίδια εξουσία, αντίληψη, την ίδια βαρύτητα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης στο ανθρωπιστικό έργο- δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τόσους πεινασμένους, τόσους ανθρώπους που να έχουν δεχθεί επίθεση, να έχουν κακοποιηθεί, με τόσο λίγες ελπίδες».

Άλλοι διπλωμάτες επίσης εξέφρασαν απογοήτευση, με την καθυστέρηση στον διορισμό μόνιμου αντικαταστάτη του Γκρίφιθς.

Παραδοσιακά, οι πέντε χώρες που έχουν μόνιμες θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μοιράζονται τους βασικούς ρόλους, με την Βρετανία να έχει αναλάβει το έργο αρωγής.

Οι πέντε προηγούμενοι αξιωματούχοι, αρμόδιοι για την ανθρωπιστική βοήθεια πριν τη περίοδο 2003-2006, ήταν όλοι Βρετανοί και, όπως συνηθίζεται, οι υποψηφιότητες των χωρών δεν αμφισβητούνται από τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη, ούτε από άλλα μέλη του ΟΗΕ.

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής των Ηνωμένων Εθνών στο International Crisis Group, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στον διορισμό διαδόχου υποδηλώνει ότι ο Γκουτέρες, που κάνει συνεντεύξεις με υποψηφίους, πιθανώς περιμένει τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών της 4ης Ιουλίου.

«Προφανώς θα ήταν προτιμότερο να είχαμε μια πιο συντεταγμένη αλλαγή σκυτάλης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι, εάν η θέση παραμείνει ανοικτή για πολύ καιρό, «αυτό θα δώσει μια εντύπωση ολίσθησης».

Ο υποψήφιος της Βρετανίας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ταρίκ Άχμαντ, σύμφωνα με διπλωμάτες, ενώ το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους άλλους υποψηφίους.

Με την αποχώρηση του Γκρίφιθς, επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για το σημερινό σύστημα διορισμών.

Η ένωση προσωπικού του ΟΗΕ στη Γενεύη απέστειλε επιστολή στον Γκουτέρες, καλώντας τον να καταστήσει τη διαδικασία «διαφανή, συμπεριληπτική και αξιοκρατική … αντί να βασίζεται μόνο την εθνικότητα του υποψηφίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Το Πακιστάν θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση απελάσεων Αφγανών πίσω στη χώρα τους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση στον τομέα της διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα