ΑΘΗΝΑ
02:39
|
06.05.2024
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης προειδοποιεί για επιτάχυνση των ανθρωπιστικών κρίσεων παγκοσμίως, κυρίως λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κλιματική αλλαγή, η επιδείνωση των ένοπλων συγκρούσεων, το αυξανόμενο χρέος και η συρρίκνωση της διεθνούς υποστήριξης θα επιταχύνουν τις ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως το 2024, ανέφερε σε έκθεσή της η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) την Πέμπτη.

Στη λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης του 2024, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη, σημείωσε 20 έθνη κυρίως στην Αφρική, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης το επόμενο έτος.

Η έκθεση έρχεται αφότου ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια φέτος αυξήθηκε στα 300 εκατομμύρια, ενώ εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αυξήθηκαν στα 110 εκατομμύρια.

«Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στην ενδυνάμωση των γυναικών, στις τραπεζικές συναλλαγές με προτεραιότητα στον άνθρωπο, στην υποστήριξη των εκτοπισμένων και σε δράσεις για την ανάσχεση της ατιμωρησίας.

Το Σουδάν κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα έκτακτης ανάγκης της IRC, ακολουθούμενο από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Νότιο Σουδάν.

Ακολουθούν εννέα χώρες της υποσαχάριας ζώνης, η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν στην Ασία, η Συρία, ο Λίβανος και η Υεμένη στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία στην Ευρώπη, ο Ισημερινός στη Νότια Αμερική και η Αϊτή στην Καραϊβική.

Αυτά τα 20 εδάφη αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών, το 70% των εκτοπισμένων ανθρώπων και ένα αυξανόμενο ποσοστό εκείνων που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια και κλιματικούς κινδύνους, δήλωσε η IRC.

Το Σουδάν δεν είχε συμπεριληφθεί πέρυσι, βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου, καθώς οι αστικοί πόλεμοι μεγάλης κλίμακας συναντούν «ελάχιστη διεθνή προσοχή», ενώ το παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας θεωρείται το 2024 ως το πιο θανατηφόρο μέρος για τους αμάχους παγκοσμίως.

Ενώ ορισμένες αφρικανικές χώρες επιτυγχάνουν ραγδαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, οι συγκρούσεις, τα πραξικοπήματα και η φτώχεια αυξάνονται με «ανησυχητικούς ρυθμούς», δήλωσε η IRC, ενώ το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο απειλεί με ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Ο Ισημερινός – που φιλοξενεί πολλούς πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα – εντάχθηκε για πρώτη φορά στον κατάλογο, καθώς η αύξηση της βίαιης εγκληματικότητας, την οποία το κράτος αποδίδει κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών, επιδεινώνει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τους κλιματικούς κινδύνους, πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στην Αϊτή, η IRC επισήμανε ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και δήλωσε ότι είναι «απίθανο» οι πιθανές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν την αστυνομία να καταπολεμήσει ισχυρές ένοπλες συμμορίες να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα