ΑΘΗΝΑ
06:47
|
10.05.2024
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας, μετά τη χθεσινή λήξη της εκεχειρίας, ενώ σε όλη την επικράτεια, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται.
Καπνός υψώνεται πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερους από 200 νεκρούς έχει κοστίσει το νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στην Λωρίδα της Γάζας, μετά το τέλος της εκεχειρίας χθες Παρασκευή, και την επανέναρξη των εχθροπραξιών, ενώ σε ναυάγιο οδηγήθηκαν αργά το μεσημέρι οι νέες διαπραγματευτικές προσπάθειες του Κατάρ, με την ισραηλινή αντιπροσωπεία να αποχωρεί από την Ντόχα.

Από την πλευρά της Χαμάς, ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας Σαλέχ αλ-Αρούρι έκανε σαφές, μιλώντας στο Al Jazeera, ότι δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων-αιχμαλώτων όσο συνεχίζεται η επίθεση στη Γάζα.

«Δεν υπάρχουν πλέον διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Δεν θα υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων μέχρι να τελειώσει η επίθεση και να υπάρξει συνολική και οριστική κατάπαυση του πυρός», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν πως υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται, αλλά είπαμε ότι τους παραδώσαμε όλους. Οι εναπομείναντες κρατούμενοι στη Γάζα είναι στρατιώτες και πολίτες που υπηρέτησαν στον στρατό κατοχής και δεν θα απελευθερωθούν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι αιχμάλωτοι μας και να επικυρωθεί η κατάπαυση του πυρός. Η αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα ισραηλινά στρατιωτικά σενάρια, είτε χερσαία, αεροπορική είτε άλλα», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις στη νότια Γάζα, που είναι πιθανό να είναι το επίκεντρο της επόμενης φάσης της ισραηλινής επίθεσης. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει εκεί, αφού εγκατέλειψαν τον βορρά.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, ισραηλινά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε «αδιάκριτο βομβαρδισμό» της πόλης Χαν Γιούνις. Το τηλεοπτικό κανάλι αναφέρει επίσης ότι το ισραηλινό ναυτικό χτυπά κατοικημένες γειτονιές στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπαλάχ στο κεντρικό τμήμα του θύλακα.

Σε όλη την επικράτεια, η ανθρωπιστική κρίση συνεχίζεται. Τα νοσοκομεία, ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, είναι γεμάτα με θύματα αμάχων από τα χτυπήματα, πολλά από τα οποία είναι παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα συγκρούσεων μετά τη λήξη της εκεχειρίας, χθες Παρασκευή, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας 193 άνθρωποι και 652 τραυματίστηκαν, με το σύνολο των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα να έχει ξεπεράσεις τις 15.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 6.150 παιδιών, από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος, ενώ πάνω από 40.000 είναι οι τραυματίες, με το 70% εξ αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά.

Όσο αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια της οποίας η ροή διακόπηκε χθες Παρασκευή, μετά το τέλος της προσωρινής εκεχειρίας, σήμερα ανακοινώθηκε ότι πέρασαν ξανά φορτηγά από τη Ράφα, αλλά ο αριθμός τους περιορίστηκε στα 100.

Σύμφωνα με το PSCS, η ισραηλινή απόφαση για απαγόρευση ή περιορισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας «επιτείνει τα δεινά των πολιτών και επιδεινώνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να αμβλύνουν την αγωνία των κατοίκων και των εκτοπισμένων ενόψει της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας στη Λωρίδα της Γάζας».

Οι ΗΠΑ, ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Ισραήλ, έχουν πει στις ισραηλινές αρχές ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Το μήνυμα ήταν ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει να επαναλάβει στον νότο αυτό που έκανε στον βορρά.

Χθες έπεσαν φυλλάδια σε περιοχές γύρω από το Khan Younis, με έναν κωδικό QR που κατευθύνει τους ανθρώπους σε έναν διαδικτυακό χάρτη της Γάζας, χωρισμένο σε εκατοντάδες τετράγωνα, για να κατευθύνει τους ανθρώπους πού να πάνε. Το Διαδίκτυο και η ηλεκτρική ενέργεια είναι περιορισμένα στη Γάζα, οπότε πολλοί αναρωτιούνται εάν αυτό θα είναι αρκετό.

Η Συρία λέει ότι το Ισραήλ έπληξε στοχευμένη περιοχή κοντά στη Δαμασκό

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τοπικές πηγές, ανέφερε ότι δύο Σύροι μαχητές υπέρ της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν στις ολονύχτιες επιδρομές. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ – όπως η Χαμάς – υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ισραήλ έχει ανανεώσει τις επιθέσεις σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα. Υπήρξαν επίσης ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στα σύνορα του Λιβάνου.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία από τον ισραηλινό στρατό για τα τελευταία χτυπήματα.

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ καταστροφικές βόμβες για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν τις λεγόμενες βόμβες «bunker buster» και μια σειρά από άλλα πυρομαχικά στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal.

Η Ουάσιγκτον έχει μεταφέρει 100 βόμβες BLU-109 στο Ισραήλ που προορίζονται να διεισδύσουν σε σκληρυμένες κατασκευές πριν εκραγούν, ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Η βόμβα φέρει κεφαλή που ζυγίζει περισσότερα από 900 κιλά και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ σε συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Δεν είναι ο μόνος τύπος πυρομαχικών που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για τον πόλεμο στον πολιορκημένο θύλακα.

Σε αντίθεση με τις τακτικές ενημερώσεις όπλων από τις ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Πεντάγωνο παρέμεινε ως επί το πλείστον σιωπηλό ως προς το επίπεδο υποστήριξης όπλων προς το Ισραήλ εν μέσω της διεθνούς καταδίκης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η έκθεση της WSJ ανέφερε ότι η αύξηση των αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου περιλάμβανε 15.000 βόμβες και 57.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών που έχουν μεταφερθεί κυρίως σε στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου C-17.

Η Ουάσιγκτον έχει στείλει επίσης περισσότερες από 5.000 μη κατευθυνόμενες βόμβες Mk82, περισσότερες από 5.400 βόμβες Mk84, περίπου 1.000 βόμβες μικρής διαμέτρου GBU-39 και περίπου 3.000 JDAM, ένα κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει τις μη κατευθυνόμενες βόμβες σε πυρομαχικά ακριβείας.

Όλα αυτά πέρα από τα δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει το Ισραήλ κάθε χρόνο ως οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη WSJ, μεγάλες βόμβες κατασκευής των ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιηθεί σε μερικές από τις πιο θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος που ισοπέδωσε ένα πολυκατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους. Το Ισραήλ είπε ότι η επίθεση ήταν δικαιολογημένη καθώς σκότωσε έναν ηγέτη της Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα