ΑΘΗΝΑ
21:01
|
30.06.2024
Δέκα σκίτσα για την πρώτη τηλεμαχία των υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Του σκιτσογράφου pxmoline από τη Νικαράγουα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν αναμετρήθηκε με τον προκάτοχό του και προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε πολλά θέματα: για την οικονομία, το μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Ο 81χρονος Μπάιντεν ήταν βραχνιασμένος και τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, ενώ κάποια στιγμή φάνηκε να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Ωστόσο, στη συνέχεια παρουσιάστηκε πιο συγκροτημένος. Κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την κριτική του με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.  «Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», είπε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, που εμφανίστηκε άνετος επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο. Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τον 81χρονο Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Μέχρι τότε ας δούμε πώς απαθανάτισαν σκιτσογράφοι στις ΗΠΑ και αλλού την πρώτη τηλεμαχία των γηραιών Μπάιντεν και Τραμπ.

Του Marian Kamensky, Αυστρία

Του Becs, Αργεντινή

Το ντιμπέιτ της λάσπης, του Burkhard Mohr, Γερμανία

«Σε μένα μιλάς;» του Ramses, Κούβα

Του Peter Sully, Αυστραλία

«Είστε εσείς οι δύο πραγματικά ό,τι καλύτερο έχουμε;», του Peter Brooks, Ηνωμένο Βασίλειο

Του pxmolina, Νικαράγουα

Η πρόβλεψη του CNN… «Έτοιμος Αδόλφε;» του Ben Garrison, ΗΠΑ

Ένα πιο… ήσυχο debate, του TRUANT, Γαλλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Η αγωνία της κάλπης

Τζούλιαν Ασάνζ-Επιτέλους ελεύθερος

Δασικές Πυρκαγιές: Άνοιξε… η σεζόν

Η μοναξιά του «Μπίμπι» στο πολεμικό συμβούλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα