Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από μια σειρά επιθέσεων από γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας με στόχο έναν γάμο, ένα νοσοκομείο και μια κηδεία στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.
Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν το Σάββατο στην πόλη Γκουόζα, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, προσθέτοντας ότι μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά παιδιά και γυναίκες.
Suicide Bombers Attack Wedding and Funeral in Borno, Eight Dead, Many Injured https://t.co/wC5o7c8D0z
— West Africa Weekly (@WestAfricaWeek) June 30, 2024
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία από τις επιθέσεις, η οποία έλαβε χώρα αργά το μεσημέρι, μια γυναίκα που κρατούσε ένα μωρό στην πλάτη της πυροδότησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας τελετής. Λίγα λεπτά αργότερα, μια άλλη βόμβα εξερράγη στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και τέλος, ενώ η η κοινότητα συγκεντρωνόταν για την κηδεία των θυμάτων ακόμα ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε εκρηκτικά.
Δεκαεννέα σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στην περιφερειακή πρωτεύουσα, Μαϊντουγκούρι, ενώ άλλοι 23 χρειάζονται άμεση περίθαλψη, τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας Μπόρνο.
Ένα μέλος μιας πολιτοφυλακής που βοηθά τον στρατό στη Γκουόζα είπε ότι δύο συνάδελφοί τους και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν επίσης σε μια ξεχωριστή επίθεση, ωστόσο οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως τους θανάτους.
Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για τις επιθέσεις.
Το Μπόρνο, μια μεγάλη έκταση της αγροτικής ενδοχώρας στο μέγεθος της Ιρλανδίας, πλήττεται εδώ και 15 χρόνια από ένα κύμα βίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.
Αν και ο νιγηριανός στρατός έχει υποβαθμίσει τις δυνατότητες των ενόπλων ομάδων, κυρίως της Μπόκο Χαράμ, αυτές εξακολουθούν να πραγματοποιούν θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον αμάχων και στόχων ασφαλείας.
Κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης, η Μπόκο Χαράμ που κατέλαβε την πόλη Γκουόζα το 2014, έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει νεαρές γυναίκες και κορίτσια για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Η πόλη ανακτήθηκε από τον νιγηριανό στρατό με τη βοήθεια των δυνάμεων του Τσαντ το 2015, αλλά η ομάδα συνέχισε να εξαπολύει επιθέσεις με ορμητήριο τα βουνά κοντά στην πόλη.
Η βία έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει περίπου δύο εκατομμύρια στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας.
Η σύγκρουση επεκτάθηκε στον γειτονικό Νίγηρα, το Καμερούν και το Τσαντ, προκαλώντας το σχηματισμό ενός περιφερειακού στρατιωτικού συνασπισμού για την καταπολέμηση των ένοπλων ομάδων.