ΑΘΗΝΑ
09:26
|
03.07.2024
Σκιτσογράφοι σε μια πρώτη αποτίμηση της επικράτησης της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Γαλλία, Βουλευτικές Εκλογές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ποσοστό στο 33% η Εθνική Συσπείρωση των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά επικράτησε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, τις οποίες προκήρυξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά το θλιβερό για την παράταξή του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Δεύτερος πόλος πια στη Γαλλία η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), με ποσοστό περίπου στο 28% και στην τρίτη θέση βρίσκεται το στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 20%.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους υποψηφίους για να ηττηθεί η ακροδεξιά. «Η κατευθυντήρια γραμμή μας είναι απλή και σαφής: ούτε μία ψήφος στον Εθνικό Συναγερμό», τόνισε ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Το επόμενο ραντεβού των Γάλλων με την κάλπη είναι στις 7 Ιουλίου. Αρκετοί σκιτσογράφοι εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής η μόνη ηττημένη είναι η Γαλλική Δημοκρατία:

Του Zap, Γαλλία

Της Stellina Chen, Ταϊβάν

Η ματιά στα Ηλύσια: «Το απαραίτητο έγινε», του Patrick Chappatte

Υπό κράτηση, του Aurel, Γαλλία

Του Aurel, Γαλλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές… Αποκάλυψη τώρα

Γαλλία: Η αγωνία της κάλπης

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ: Το πρώτο debate

Τζούλιαν Ασάνζ-Επιτέλους ελεύθερος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα