Την καταστροφή των αποθεμάτων σπέρματος διατάχθηκε σε τράπεζα της πολιτείας Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, αφότου διαπιστώθηκε ότι σχεδόν τα μισά δείγματα ήταν εσφαλμένως ταυτοποιημένα.
Η πολιτεία Κουίνσλαντ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες εξωσωματικής γονιμοποίησης της χώρας, ωστόσο έχει τεθεί υπό έλεγχο καθώς μερικοί από τους μεγαλύτερους παρόχους της αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακοδιαχείριση.
Έρευνα στον – εκατομμυρίων δολαρίων- τομέα της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης του Κουίνσλαντ, η οποία πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή για ζητήματα υγείας της πολιτείας, αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε «συστημικά προβλήματα» που αφορούν την «ποιότητα και ασφάλεια», αλλά και τις «διασφαλίσεις για τους δέκτες, τους δότες και τα παιδιά που προέρχονται από δότες».
Η αναφορά περιέγραψε πως το 42% των δωρεών σπέρματος, δειγμάτων ωαρίων και εμβρύων στο Κουίνσλαντ είχαν «προβλήματα ταυτοποίησης και ανιχνευσιμότητας» – που σημαίνει ότι οι κλινικές είχαν παύσει την παρακολούθηση ή είχαν λανθασμένα επισημάνει τα δείγματα, ή τα συντηρούσαν αγνοώντας τα εργαστηριακά πρωτόκολλα.
Η καταστροφή των αποθεμάτων, η οποία διατάχθηκε μετά από σχετικό έλεγχο από εποπτική αρχή υγείας, επιδεινώνει την εθνική έλλειψη δωρημένου σπέρματος, η οποία έχει προκληθεί από την υψηλή ζήτηση, τους αυστηρότερους κανονισμούς, αλλά και τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία.
Επίσης, η επιτροπή κατέγραψε κατηγορίες από ασθενείς που κατηγόρησαν τους παρόχους υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης για την αποτυχία να αποκαλύψουν την ιατρική κατάσταση των δοτών, την εσφαλμένη ταυτοποίηση ωαρίων και εμβρύων και την ανάμιξη σπέρματος. Μάλιστα, μία οικογένεια κατήγγειλε ότι έχει παιδιά από διαφορετικούς βιολογικούς πατέρες, αποτέλεσμα των λαθών της κλινικής.
Τελικά, η επιτροπή πρότεινε σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών να καταστρέψουν το αποθηκευμένο υλικό δωρητών, που δεν πληροί τα τρέχοντα πρότυπα ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, ένα στα έξι ζευγάρια στην Αυστραλία αντιμετωπίζει δυσκολία να ξεκινήσει οικογένεια, με πολλά ζευγάρια να βασίζονται όλο και περισσότερο στη δωρεά σπέρματος, για να μπορέσουν να συλλάβουν.
Διαβάστε επίσης: