ΑΘΗΝΑ
16:40
|
28.04.2024
Η υπόθεση επικεντρώθηκε στο εάν ένας ασθενής, ο οποίος φέρεται να κατέστρεψε αποθηκευμένα έμβρυα, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για «πρόκληση θανάτου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι άνθρωποι, και πως για την καταστροφή τους θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές διώξεις, μια απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που επωφελούνται από την εξωσωματική γονιμοποίηση και να αποτελέσει κίνδυνο για την ίδια την διαδικασία.

Η πρώτη αυτού του είδους απόφαση έρχεται καθώς τουλάχιστον 11 πολιτείες έχουν ορίσει ως αρχή της ύπαρξης του ατόμου την στιγμή της γονιμοποίησης στους πολιτειακούς νόμους τους. Σύμφωνα με την ομάδα αναπαραγωγικών δικαιωμάτων «Pregnancy Justice», σε εθνικό επίπεδο, πολιτείες εξετάζουν την νομοθέτηση πρόσθετων περιορισμών για τις αμβλώσεις και την αναπαραγωγή, ένα ζήτημα που φέρνουν στο προσκήνιο εν αναμονή των εκλογών του 2024.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει εάν θα περιορίσει την πρόσβαση σε φάρμακα για την άμβλωση. Θα είναι η πρώτη φορά που το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά με το θέμα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, από τότε που ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο «Roe εναντίον Wade» το 2022.

Η συγκεκριμένη υπόθεση της Αλαμπάμα επικεντρώθηκε στο εάν ένας ασθενής, ο οποίος φέρεται να κατέστρεψε αποθηκευμένα έμβρυα το 2021, θα μπορούσε να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνος για «πρόκληση θανάτου».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο ασθενής μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενος για πρόκληση θανάτου, δηλώνοντας ότι «τα αγέννητα παιδιά είναι “παιδιά”» και ότι αυτό ίσχυε και για τα κατεψυγμένα έμβρυα, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο στα γονιμοποιημένα ωάρια την ίδια νομική προστασία με τα παιδιά.

«Η απόφαση ισχύει για όλα τα παιδιά, γεννημένα και αγέννητα, χωρίς περιορισμούς», ανακοίνωσε το δικαστήριο. «Δεν είναι ρόλος του εν λόγω δικαστηρίου να προχωρήσει σε έναν περιορισμό, βασιζόμενο στη δική μας οπτική, ή στο τι θεωρείται πολιτικά ή όχι ορθό. Στην περίπτωση αυτής της Πολιτείας, οι πολίτες έχουν υιοθετήσει ένα πλαίσιο που στοχεύει στο να αποτρέπει τα δικαστήρια από το να μην περιλαμβάνουν την “αγέννητη ζωή” στη “νομική προστασία”».

Η απόφαση αυτή ήρθε να ανατρέψει την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε την αγωγή, υποστηρίζοντας ότι τα έμβρυα δεν ταιριάζουν στον ορισμό του παιδιού.

Στην Αλαμπάμα, οι πολίτες ψήφισαν το 2018 υπέρ ενός κανονισμού που παρείχε στα έμβρυα πλήρη ατομικά δικαιώματα, χωρίς όμως να αναφέρεται στα κατεψυγμένα. Μετά την ανατροπή του Roe, μια σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων τέθηκε σε ισχύ στην πολιτεία. Η Αλαμπάμα αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν τις μισές από όλες τις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το Pregnancy Justice.

Σύμφωνα με οργανώσεις που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, το πόρισμα του δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε όλη τη χώρα, τόσο για τις θεραπείες γονιμότητας- όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση-, όσο και για την αντισύλληψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα