ΑΘΗΝΑ
05:11
|
06.07.2024
Οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την απαλλοτρίωση 12,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, ενώ από τον Φεβρουάριο έχουν κατασχέσει άλλα 10,6 τ.χ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ ενέκρινε τη μεγαλύτερη κατάσχεση παλαιστινιακής γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη μια ομάδα καταγραφής των ισραηλινών εποικισμών -μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη αυξανόμενες εντάσεις, κατά την διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν πρόσφατα την απαλλοτρίωση 12,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αντίγραφο της εντολής που έλαβε το Associated Press. Δεδομένα από την ομάδα παρακολούθησης Peace Now δείχνουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία απαλλοτρίωση που εγκρίθηκε ύστερα από τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, κατά την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η βία έχει αυξηθεί στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές στρατιωτικές επιδρομές, που συχνά καταλήγουν στον θάνατο Παλαιστινίων.

Η κατάσχεση της γης, που εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα αλλά δημοσιοποιήθηκε μόλις την Τετάρτη, έρχεται μετά την κατάσχεση 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στη Δυτική Όχθη τον Μάρτιο και 2,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων τον Φεβρουάριο. Αυτό κάνει το 2024 μακράν την χρονιά με τις μεγαλύτερες κατασχέσεις γης από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Peace Now.

Τα τμήματα γης που κατάσχεσε το Ισραήλ είναι το ένα δίπλα στο άλλο και βρίσκονται βορειοανατολικά της πόλης Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής. Με την κήρυξή τους ως κρατικά εδάφη, η ισραηλινή κυβέρνηση τα έχει ανοίξει για ενοικίαση στους Ισραηλινούς, απαγορεύοντας την παλαιστινιακή ιδιοκτησία.

Συνολικά, το Ισραήλ έχει κατασκευάσει περισσότερους από 100 εποικισμούς σε όλη τη Δυτική Όχθη, μερικοί από τους οποίους μοιάζουν με πλήρως ανεπτυγμένα προάστια ή μικρές πόλεις. Σε αυτούς κατοικούν περισσότεροι από 500.000 έποικοι που έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα. Ταυτόχρονα, οι 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη ζουν υπό ανοιχτή στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διαχειρίζεται τμήματα της ισραηλινής κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αλλά απαγορεύεται η λειτουργία της στο 60% της περιοχής, όπου βρίσκονται οι εποικισμοί.

Διακεκριμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας το Ισραήλ για το διεθνές έγκλημα του απαρτχάιντ, κατηγορίες που το Ισραήλ απορρίπτει ως «επίθεση στη νομιμότητά του».

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ανέλυσε τα σχέδιά του για τη Δυτική Όχθη σε ένα συνέδριο του υπερ-εθνικιστικού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού τον περασμένο μήνα, ηχογράφηση του οποίου αποκτήθηκε από την Peace Now. Στο συνέδριο δήλωσε ότι σκοπεύει να απαλλοτριώσει τουλάχιστον άλλα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη φέτος.

Υποσχέθηκε, επίσης, να επεκτείνει την ίδρυση αγροτικών φυλακίων, τα οποία οι σκληροπυρηνικοί έποικοι έχουν χρησιμοποιήσει για να επεκτείνουν τον έλεγχο τους σε αγροτικές περιοχές, και να καταστείλουν τις κατασκευές από Παλαιστίνιους στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρετανία: Ποια η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Στάρμερ

Ο Πάπας αφόρισε Αρχιεπίσκοπο αφού κρίθηκε ένοχος για σχίσμα

Αστυνομία: Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στις 6/7 στο Παλαιό Φάληρο

Χειμάρρα: Στις 4 Αυγούστου εκλογές μετά την καθαίρεση Μπελέρη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα