ΑΘΗΝΑ
10:06
|
06.10.2024
Η συμφωνία έρχεται καθώς η Μανίλα και το Τόκιο μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις αυξανόμενες διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το σύμφωνο αναμένεται να επικυρωθεί από τα νομοθετικά σώματα των δύο χωρών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμυντικό σύμφωνο που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων της μίας χώρας στο έδαφος της άλλης υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα, στη Μανίλα η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, εν μέσω κοινών ανησυχιών για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, οι ιαπωνικές δυνάμεις θα μπορούν να αναπτυχθούν στις Φιλιππίνες για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και φιλιππινέζικες δυνάμεις θα μπορούν να πραγματοποιούν εκπαίδευση στην Ιαπωνία.

Το σύμφωνο, που αναμένεται να επικυρωθεί από τα νομοθετικά σώματα των δύο χωρών για να τεθεί σε ισχύ, έρχεται καθώς η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, και οι δύο μακροχρόνιοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τις αυξανόμενες διεκδικήσεις τής Κίνας στην περιοχή.

Το Πεκίνο διεκδικεί περισσότερο από το 90% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων που βρίσκονται εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των Φιλιππίνων και τεσσάρων άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η ακτοφυλακή και το ναυτικό της Κίνας και των Φιλιππίνων έχουν εμπλακεί πολλάκις σε επεισόδια στα αμφισβητούμενα ύδατα, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού τον περασμένο μήνα κατά το οποίο πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής εμβόλισε δύο πλοία εφοδιασμού του φιλιππινέζικου ναυτικού.

Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, έχει μια μακροχρόνια εδαφική διαμάχη με την Κίνα για τα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται μεταξύ Ταϊβάν και Οκινάουα και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, πέρα από τη συμμαχία με τη Μανίλα, επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική δύναμη πυρός της χώρας και μέσω συμφωνιών αμοιβαίας πρόσβασης με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Μανίλα έχει μακροχρόνιες αμυντικές συμφωνίες με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και διερευνά μια παρόμοια συμφωνία με τη Γαλλία.

Τον Απρίλιο, οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων πραγματοποίησαν την πρώτη τους τριμερή σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των πλευρών, ενώ είχαν προηγηθεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις οποίες συμμετείχε επίσης η Αυστραλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένα Μπεκτασικό κράτος ή μια ακόμα εργαλειοποίηση του σουφισμού (μυστικού Ισλάμ);

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

BRICS: Επίσημα αίτηση-μέλους η Συρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα