ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Το Κίεβο, όπως έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους, δεν θα λάβει ούτε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ούτε συγκεκριμένες χρονικές υποσχέσεις ένταξης, αλλά περισσότερα όπλα.
Εκτός από τον Ζελένσκι έχουν κληθεί και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνόδου, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία θα είναι τα κύρια θέματα της τριήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα Τρίτη στην Ουάσιγκτον, σηματοδοτώντας τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας και με το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ να ρίχνει βαριά τη σκιά του, όσο αφορά στη φημολογία για απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την διεκδίκηση της προεδρίας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν η ενίσχυση του στρατιωτικού δυναμικού της Συμμαχίας, η αύξηση του μεγέθους των στρατών των χωρών-μελών της, η απόκτηση νέων όπλων, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, καθώς και νέες απαιτήσεις για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ουκρανία, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει εκπρόσωποι των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεν θα λάβει ούτε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ούτε συγκεκριμένες υποσχέσεις για ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών.

Αντίθετα, οι ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν, ξανά, μια γενική πολιτική δήλωση ότι σκοπεύουν να αποδεχτούν την Ουκρανία στις τάξεις του ΝΑΤΟ, στο μέλλον, μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Ρωσία, ενώ αναμένονται και αποφάσεις για νέες προμήθειες όπλων, εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού και την στήριξη, με ανταλλαγή πληροφοριών, του καθεστώτος του Κιέβου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πράγα μετά από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Συμμαχίας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον «θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ και θα διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια γέφυρα για την ένταξη». Ο βοηθός του για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Τζέιμς Ο’ Μπράιαν, υποστήριξε αργότερα ότι η Δύση θεωρεί την πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ ως «μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, την παραμονή της συνόδου, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσε ότι η τελική δήλωση θα περιλαμβάνει τη θέση για το «μη αναστρέψιμο» της ένταξης του Κιέβου στη συμμαχία κάνοντας λόγο απλά για «πολύ ισχυρά σήματα υποστήριξης των συμμάχων στην Ουκρανία, στην πορεία προς την ατλαντική ολοκλήρωση».

Όσον αφορά τις χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ουκρανία έχουν κληθεί και θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνόδου, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η δεύτερη εστίαση των συνομιλιών θα αφορά στην στρατιωτικοπολιτική κατάσταση στην περιοχή του Ειρηνικού, στην αύξηση της επιρροής της Κίναςκαι στις απειλές από τη Βόρεια Κορέα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα