ΑΘΗΝΑ
01:25
|
08.09.2024
Χιλιάδες εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα διεκδικώντας μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα.
Απεργοί της Samsung
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνουν τον απεργιακό αγώνα πάνω από 6.500 υπάλληλοι του νοτιοκορεατικού κολοσσού τεχνολογίας Samsung καθώς μετά την τριήμερη απεργία που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου, σήμερα ανακοίνωσαν πως εντείνουν τις κινητοποιήσεις προχωρώντας σε απεργία διαρκείας.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδικάτου για κλιμάκωση του αγώνα τους, καθώς η διοίκηση της εταιρίας επέλεξε να μην ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους για ικανοποίηση των μισθολογικών και εργασιακών αιτημάτων τους.

Από πρόσφατη διαδήλωση απεργών στη Σεούλ

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Λι Χιουν Κουκ, αντιπρόεδρος του συνδικάτου που εκπροσωπεί πάνω από 31.000 εργαζομένους και περίπου το 25% του συνολικού προσωπικού της Samsung Electronics, από την εταιρία σήμερα «δεν υπήρξε ούτε λέξη».

Πρόσφατα ωστόσο εκπρόσωπος της Samsung είχε ισχυριστεί πως η απεργία δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή της εταιρίας και ότι λαμβάνονται μέτρα για να αποφευχθεί στο μέλλον διακοπή σε τομείς της παραγωγής.

Τι ζητούν οι απεργοί

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

  • Μισθολογικές αυξήσεις 3,5%
  • Καλύτερη πολιτική σε δώρα και επιδόματα καθώς παλαιότερα λάμβαναν μπόνους 30% των αποδοχών τους, αλλά πέρυσι δεν πήραν καθόλου.
  • Αύξηση των ημερών αδείας μετ’ αποδοχών για όλους καθώς οι νεοπροσληφθέντες στη Samsung δεν παίρνουν παρά μόνο δύο εβδομάδες άδεια τον χρόνο, η οποία είναι μερικώς πληρωμένη.

Σε ό,τι αφορά τις ετήσιες αποδοχές τους, αυτές σπανίως ξεπερνούν τα 60.000 δολ. τον χρόνο.

Το συνδικάτο ζητά επίσης να καλύψει η εταιρεία τους μισθούς που έχασε το προσωπικό εξαιτίας της απεργίας.

Ένας όμιλος…κράτος εν κράτει

Η Samsung δεν είναι απλώς μία μεγάλη πολυεθνική αλλά ο μεγαλύτερος εργοδότης ιδιωτικού τομέα στη Νότια Κορέα.

Η Samsung Electronics  αποτελείται από πολυάριθμες θυγατρικές. Απασχολεί περίπου 370.000 άτομα και πληρώνει φόρους ίσους με το 8% του ΑΕΠ της χώρας.

Ιδρύθηκε το 1938 ως κατάστημα λιανικής πώλησης αλλά μετά τον πόλεμο της Κορέας (1050-53) ο ιδρυτής της εταιρίας επέκτεινε τις δραστηριότητες στο κατασκευαστικό κλάδο και τα οικοδομικά υλικά και από το 1969 σε ηλεκτρονικά και μηχανάκια.

Εδώ και χρόνια είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών μνήμης που ενσωματώνονται σε υπολογιστές και γενικώς σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν πληροφορίες. Παράγει επίσης μικροεπεξεργαστές logic με τους οποίους λειτουργούν οι υπολογιστές και έρχεται δεύτερη στον κόσμο μετά την ταϊβανέζικη εταιρία τσιπ TSMC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα