ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Οκτώ Παλαιστίνιοι αθλητές στο Παρίσι, καθώς οι εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από τη διοργάνωση, πέφτουν στο κενό.
Η παλαιστινιακή αποστολή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών στο Τόκιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το να βρίσκεσαι στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι για λογαριασμό της Παλαιστίνης είναι πολύ σημαντικό πράγμα και η συμμετοχή σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό κολύμβησης, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μέρη για προπόνηση, είναι από μόνη της σουρεαλιστική.

Τάδε έφη η Βαλερί Ροσέ Ταράζι, η 25χρονη Παλαιστίνιο-Αμερικανίδα κολυμβήτρια που μαζί με μία ακόμα αθλήτρια και έξι αθλητές, αποτελούν την αποστολή της Παλαιστίνης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Καθώς οι εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από τη διοργάνωση, λόγω της δολοφονικής επίθεσης στη Γάζα, πέφτουν στο κενό, από τις 26 Ιουλίου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα παρακολουθήσουν αθλητές ντυμένους στα χρώματα της εθνικής τους σημαίας να διαγωνίζονται σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.

Την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θα παραμένει όπως εννιά μήνες τώρα -ή και δεκαετίες- ατμόσφαιρα θανάτου, καθώς αναζητούν αγωνιωδώς νερό, τροφή και καταφύγιο και θρηνούν 40.000 νεκρούς και άγνωστο πόσους αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια των ισοπεδομένων πόλεων.

Οι παλαιστίνιοι αστέρες του βόλεϊ Hassan Zuaiter και Ibrahim Qassi’a, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο τον καταυλισμό Τζαμπάλια.

Ανάμεσα στα θύματα και 400 αθλητές, προπονητές και στελέχη του αθλητισμού που έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιθέσεων από τις αρχές Οκτωβρίου όταν και ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Κήρυκες αυτής της γενοκτονίας, που θέλουν να σπάσουν τη φαινομενική αδιαφορία του κόσμου για τα βάσανα των Παλαιστινίων, θα είναι οι οκτώ αθλητές που ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για το Παρίσι.

Πρόκειται για την όγδοη παρουσίας της Παλαιστίνης σε Ολυμπιάδα, μετά το ντεμπούτο της το 1996, με την ιδιαίτερη σημειολογία που δίνει η συγκυρία στη Μέση Ανατολή να βάφει με μελανά χρώματα την αποκαλούμενη «παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού» -που το «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» των Ελλήνων απαιτούσε εκεχειρία για τη διεξαγωγή της.

Ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Ahmad Abu al-Atta και η οικογένειά του σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό στο σπίτι τους στην πόλη της Γάζας στις 22 Ιουνίου

«Μέσω της συμμετοχής στο Παρίσι, θέλουμε να αποκαλύψουμε στη διεθνή κοινότητα τα δεινά του παλαιστινιακού λαού και την άνευ προηγουμένου δολοφονική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα στη Γάζα», ανέφερε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, την Κυριακή κατά τη διάρκεια τελετής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενόψει της αναχώρησης της Παλαιστινιακής αντιπροσωπεία για το Παρίσι.

«Θέλουμε αυτή η συμμετοχή να είναι ένα μήνυμα από τους Παλαιστίνιους σε όλον τον κόσμο ότι είναι καιρός να ζήσουν ελεύθεροι στην πατρίδα τους», πρόσθεσε, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Βαρσέν Αγαμπεκιάν, χαρακτήρισε «σύμβολα της αντίστασης» του παλαιστινιακού λαού τις δύο αθλήτριες (στίβος, κολύμβηση) και τους έξι αθλητές (στίβος, πυγμαχία, τζούντο, τοξοβολία, κολύμβηση, τάε βον ντο) που αποτελούν την παλαιστινιακή ολυμπιακή αποστολή, τονίζοντας ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα σε μια πολύ σκοτεινή στιγμή της ιστορίας της.

Σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, οι Αγώνες προωθούν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στον «σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παγκόσμιων θεμελιωδών ηθικών αρχών».

Μακέτα ενός τανκ κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης στο Παρίσι στις 6 Ιουνίου, με αίτημα τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα 26 Γάλλων νομοθετών προσέφυγε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), καλώντας την να αποκλείσει το Ισραήλ από τη συμμετοχή στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, προτείνοντας οι αθλητές του να συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία, όπως θα γίνει και με τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Όμως το Τελ Αβίβ δεν είναι Μόσχα. Δεν είναι καν Πρετόρια  για να αποβληθεί από τους Αγώνες, όπως έγινε για τη Νότια Αφρική το 1970, λόγω του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Κάπου πίσω από τις γραμμές του Ολυμπιακού Χάρτη, όσο θα παρακολουθούμε στις οθόνες μας σε λίγες ημέρες τα επιτεύγματα του ανθού του παγκόσμιου αθλητισμού, θα κρύβεται το Ισραήλ και θα βγάζει τη γλώσσα κοροϊδευτικά σε κάθε ηθική, κάθε δικαίωμα, κάθε αρχή και άρθρο του διεθνούς δικαίου….

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα