ΑΘΗΝΑ
01:30
|
08.09.2024
Η τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Cristosal ανέφερε ότι τουλάχιστον 265 άτομα έχουν πεθάνει υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βρεφών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 60 παιδιά έχουν αυθαίρετα κρατηθεί, βασανιστεί και κακοποιηθεί από τότε που η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν από δύο χρόνια, για την καταπολέμηση των συμμοριών, σύμφωνα με έκθεση της Human Rights Watch, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τρίτη.

Αστυνομία και στρατιώτες έχουν συλλάβει 3.319 παιδιά και εφήβους από τον Μάρτιο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους – από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αναστολή ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων, έως την έναρξη των μαζικών δικών, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έδρα στη Νέα Υόρκη.

«Πολλά παιδιά που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν δεν είχαν καμία εμφανή σχέση με την παραβατική δραστηριότητα των συμμοριών», αναφέρει η έκθεση. «Στην κράτηση, οι αρχές υπέβαλαν τα παιδιά σε σοβαρή κακομεταχείριση που σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστούσε βασανιστήρια».

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα σχολιασμού από το Reuters, αλλά έχει προηγουμένως δηλώσει ότι δεν λαμβάνουν χώρα βασανιστήρια στις φυλακές της.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από περισσότερες από 90 συνεντεύξεις, αναφέρει ότι τα φυλακισμένα παιδιά στερήθηκαν επαρκή τροφή, υγειονομική περίθαλψη και επαφή με τις οικογένειές τους, αλλά και πως «σε πολλές περιπτώσεις» εξαναγκάστηκαν να ομολογήσουν εγκλήματα που δεν διέπραξαν.

«Οι αρχές έχουν λάβει, στην καλύτερη περίπτωση, ελάχιστα μέτρα για την προστασία των παιδιών από τη βία άλλων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των ξυλοδαρμών και της σεξουαλικής επίθεσης», ανέφερε η HRW.

Η οργάνωση τεκμηρίωσε 66 περιπτώσεις ανηλίκων που υποβλήθηκαν σε αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και αστυνομική παρενόχληση, προειδοποιώντας ότι οι συλλήψεις φαίνεται να βασίζονται στην εμφάνιση και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, παρά σε αξιόπιστα στοιχεία.

Επίσης, βρέθηκε ότι πάνω από 1.000 ανήλικοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές έως και 12 ετών για εγκλήματα με ευρύ ορισμό, σε δίκες με αμφισβητήσιμα αποδεικτικά στοιχεία, ενώ δεν ακολουθούταν ορθά η νομική διαδικασία.

Πάνω από 80.500 άτομα – περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας- έχουν συλληφθεί από όταν κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των ανθρωποκτονιών, καθιστώντας τη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Αμερικής μία από τις πιο ασφαλείς της περιοχής, με τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε να χαίρει μεγάλης λαϊκής υποστήριξης.

Το Ελ Σαλβαδόρ, που είχε καταγράψει ιστορικά υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών το 2015, με 106 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους, παρουσιάζει μια δραματική μείωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το 2023, το ποσοστό ανθρωποκτονιών έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, με μόλις 2,4 δολοφονίες ανά 100,000 κατοίκους.

Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας και οι αναφορές για παραποίηση δεδομένων καθιστούν δύσκολη την ακριβή αξιολόγηση του βαθμού της μείωσης. Παρά την αμφισβήτηση αυτών των στοιχείων, η γενική τάση υποδηλώνει σημαντική μείωση της βίας στη χώρα, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυστηρές κυβερνητικές πολιτικές και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Την περασμένη εβδομάδα, η τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Cristosal ανέφερε ότι τουλάχιστον 265 άτομα έχουν πεθάνει υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βρεφών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα