ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Τα παιδιά εξαφανίστηκαν από ξενοδοχεία του υπουργείου, την λειτουργία των οποίων έκρινε παράνομη το Ανώτατο Δικαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 100 ασυνόδευτα παιδιά αιτούντες άσυλο παραμένουν αγνοούμενα, αφότου εξαφανίστηκαν από ξενοδοχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, με μια νέα έκθεση να αποκαλύπτει ότι πολλά από αυτά πιθανότατα έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που είδε ο Guardian, 118 ασυνόδευτα παιδιά, μερικά από τα οποία είναι μόλις 12 ετών, παραμένουν αγνοούμενα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, είναι η πρώτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που τοποθετήθηκαν σε αυτά τα ξενοδοχεία ήταν «σε αυξημένο κίνδυνο εμπορίας», αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών ότι τα παιδιά δεν έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης.

Η έκθεση συντάχθηκε από το University College London (UCL) και τον φιλανθρωπικό οργανισμό Ecpat UK και τους ανατέθηκε μετά την αποκάλυψη πέρυσι ότι δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά που ζητούσαν άσυλο, απήχθησαν από εγκληματικές συμμορίες από ξενοδοχεία που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αποκαλύφθηκε, οι βασικοί έλεγχοι για την ασφάλεια των παιδιών δεν πραγματοποιήθηκαν.

Η νέα έκθεση περιλαμβάνει συνεντεύξεις με επαγγελματίες που εμπλέκονται στη φροντίδα των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην εργαζόμενου σε ξενοδοχείο του Υπουργείου Εσωτερικών που γνώριζε για τρία περιστατικά εμπορίας ανθρώπων από το ξενοδοχείο τους. Οι διακινητές επικοινωνούσαν με τους νέους, όπως είπε, «μέσω ψεύτικου λογαριασμού [στα κοινωνικά μέσα] ή στο Facebook … [Δεν είναι] ότι είναι αφελείς, αλλά όταν βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση, σκέφτονται: ‘Εντάξει, είναι ρίσκο αλλά και αυτό το μέρος είναι επίσης κακό», δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών να προστατεύσει τα παιδιά τα οδήγησαν τελικά στα χέρια των εγκληματιών. Το προσωπικό του ξενοδοχείου είχε λάβει εντολή να χτυπά τις πόρτες των παιδιών κάθε ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά για παιδιά με εθνικότητες που θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου» να εξαφανιστούν. Σύμφωνα με την έρευνα, ακριβώς αυτός ο διαχωρισμός βοήθησε στο να ωθήσει τα παιδιά σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου διαχειριζόταν επτά ξενοδοχεία για τη φιλοξενία ανηλίκων που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη διέλευση της Μάγχης με μικρές βάρκες, πολλοί από χώρες της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Ερυθραίας και του Σουδάν. Αυτά τα ξενοδοχεία λειτούργησαν από το 2021 έως τον Ιανουάριο του 2024, όταν διεκόπη η λειτουργία τους, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που τα έκρινε παράνομα. Συνολικά, 440 παιδιά εξαφανίστηκαν από τα ξενοδοχεία, με 118 από αυτά να παραμένουν αγνοούμενα έως και τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση.

«Πρόκειται για ένα εθνικό σκάνδαλο που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες προσπάθειες έχουν γίνει για να βρεθούν όσα παραμένουν αγνοούμενα και να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή», ανέφερε η επικεφαλής της έκθεσης και κύρια ερευνήτρια, Σόνια Αγιέμπ-Κάρλσον.

Η Πατρίσια Ντουρ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ecpat UK, πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει τους φόβους μας και τονίζει την ανάγκη για άμεση δράση για να βρεθούν τα αγνοούμενα παιδιά, και για μια ανεξάρτητη έρευνα που θα διασφαλίσει ότι αυτό το σκάνδαλο προστασίας παιδιών δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά».

Αν και τα ξενοδοχεία για παιδιά έχουν πλέον κλείσει, οι ερευνητές εξέφρασαν, επίσης, σημαντικές ανησυχίες ότι οι νέοι που ζητούν άσυλο καταγράφονται εσφαλμένα ως άνω των 18 ετών και τοποθετούνται σε ξενοδοχεία για ενήλικες, όπου κινδυνεύουν από σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Πολλοί ειδικοί στην προστασία των παιδιών υπογράμμισαν τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών που αναγκάζονται να μοιράζονται δωμάτια με ενήλικες.

Βρετανοί πολίτες διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών σε ξενοδοχεία

Η Αγιέμπ-Κάρλσον πρόσθεσε: «Τα παιδιά που αξιολογούνται εσφαλμένα ως ενήλικες στερούνται τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την προστασία και την ασφάλεια», ενώ, από μεριά της η Ντουρ ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να καταργήσει τον «καταστροφικό» Νόμο για τη Παράνομη Μετανάστευση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε, αναφορικά με την έκθεση: «Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές. Τα ασυνόδευτα παιδιά στο σύστημα ασύλου μπορούν να είναι εξαιρετικά ευάλωτα και η ευημερία και η ασφάλειά τους πρέπει να είναι κεντρικό ζήτημα. Θα εξετάσουμε αυτά τα ευρήματα προσεκτικά».

«Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την τάξη στο σύστημα ασύλου, έτσι ώστε να λειτουργεί γρήγορα, σταθερά και δίκαια, και να διασφαλίσει ότι οι κανόνες τηρούνται», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα