ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.09.2024
Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε- εμμέσως πλην σαφώς- τον Όρμπαν για προδοσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια ξεκάθαρη επίθεση κατά του Βίκτορ Όρμπαν εξαπέλυσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως έδρασε «πισώπλατα», επισκεπτόμενος την Μόσχα στις αρχές του μήνα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέδωσε ομιλία κατά την έναρξη της τέταρτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε επανειλημμένως -αν και συγκαλυμμένα- στις πρόσφατες «ειρηνευτικές προσπάθειες» του Όρμπαν.

«Διατηρήσαμε την ενότητα στην Ευρώπη ενεργώντας από κοινού, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν έχασε τους πρωταρχικούς του στόχους… Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας και θα παραμείνει πλεονέκτημα μόνο εφόσον είμαστε ενωμένοι», είπε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

 «[Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν] μπορεί να προσπαθήσει να σας πλησιάσει ή κάποιους από τους συντρόφους σας μεμονωμένα, προσπαθώντας να σας δελεάσει ή να σας πιέσει, να σας εκβιάσει, ώστε κάποιος από εσάς να προδώσει τους υπόλοιπους».

Συνεχίζοντας, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε μια προφανή αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Ορμπάν στη Μόσχα, όπου συνομίλησε με τον Πούτιν. «Αν κάποιος στην Ευρώπη προσπαθήσει να λύσει ζητήματα πίσω από την πλάτη μας, ή ακόμα και σε βάρος κάποιου άλλου, αν κάποιος θέλει να κάνει μερικά ταξίδια στην πρωτεύουσα του πολέμου για συνομιλίες – και ίσως να υποσχεθεί κάτι ενάντια στα κοινά μας συμφέροντα ή σε βάρος της Ουκρανίας ή άλλων χωρών – τότε γιατί να λάβουμε υπόψη ένα τέτοιο άτομο;

Η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματά της χωρίς αυτό το άτομο», τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποίησε, επίσης, τον χρόνο του ώστε να απευθυνθεί προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, παροτρύνοντας τους να παρέχουν συστήματα αεράμυνας στην χώρα του και να μην θέτουν περιορισμούς στη χρήση τους. Σημειώνεται ότι, το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow, απαγορεύοντας, όμως, στο Κίεβο να τους χρησιμοποιήσει εναντίον ρωσικού εδάφους.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτές τις δυνατότητες», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Όσο πιο αποτελεσματικές είναι οι αεροπορικές μας άμυνες, τόσο πιο αβοήθητος θα είναι ο Πούτιν. Όσο λιγότερους περιορισμούς έχουμε στη χρήση αποτελεσματικών όπλων, τόσο περισσότερο η Ρωσία θα επιδιώξει την ειρήνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα