ΑΘΗΝΑ
01:19
|
08.09.2024
«Η Ουκρανία θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο σε ευρωπαϊκούς πόρους», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κουτσουρεμένη» κατά το ήμισυ θα είναι η οικονομική βοήθεια που σκοπεύει να στείλει η Γερμανία στο Κίεβο, προκειμένου να καλύψει άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των δικών της στρατιωτικών αναγκών.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο είδε το POLITICO, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, παρουσίασε τον προϋπολογισμό για το 2025, στον οποίο η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αναμένεται να μειωθεί στο μισό, φτάνοντας μόλις τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως, σήμερα η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Μετά την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από το υπουργικό συμβούλιο, ο Λίντνερ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο σε ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και σε αναμενόμενα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

«Ο στόχος είναι να διατεθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, και η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει πώς να τα χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου μήνα για τα ρωσικά κεφάλαια.

Η απόφαση για τη μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία αναφέρθηκε πρώτα από το Reuters, επιλύει το μυστήριο γύρω από την αναπάντεχη συμφωνία του γερμανικού συνασπισμού για τον προϋπολογισμό, μετά από μια ολονύκτια διαπραγμάτευση πριν από δύο εβδομάδες, αναφέρει το Politico.

Εκείνη την περίοδο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Λίντνερ και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ έδωσαν μόνο ασαφείς εξηγήσεις για το πώς κατάφεραν να «γεφυρώσουν» ένα σημαντικό οικονομικό κενό, που απειλούσε να διαλύσει τη συμμαχία τους.

Η απόφαση της Γερμανίας να μειώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά το ήμισυ, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από μεριάς του Κιέβου. Υπογραμμίζεται πως, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, το Βερολίνο έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας.

Ο Σολτς έχει επανειλημμένα τονίσει τη βοήθεια που προσφέρει η Γερμανία, πιέζοντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, ιδίως υπό την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει ακόμα να εγκριθεί από τη βουλή, όπου θα αντιμετωπίσει προκλήσεις. Ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Ίνγκο Γκέντεχενς, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει περιορισμούς, λόγω του συνταγματικού «φρένου» στο χρέος της χώρας και των εσωτερικών στρατιωτικών αναγκών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα