ΑΘΗΝΑ
01:37
|
08.09.2024
Τον περασμένο Μάιο, ο ακροδεξιός υπουργός δήλωσε ότι ο ιερός τόπος «ανήκει μόνο στο Ισραήλ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, αποφάσισε να τορπιλίσει περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προχωρώντας σε εμπρηστικές δηλώσεις μέσα από το τέμενος Αλ-Άκσα, το πρωί της Πέμπτης.

Ο  υπερεθνικιστής υπουργός δήλωσε πως σκοπός της επίσκεψής του στο τέμενος-σύμβολο των Παλαιστινίων ήταν για να προσευχηθεί για την επιστροφή των ομήρων, χωρίς όμως να εμπλακεί το Ισραήλ σε μια «απερίσκεπτη συμφωνία».

Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να μην ενδώσει στη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσει τη «στρατιωτική εκστρατεία» του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 38.798 Παλαιστινίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπεν Γβιρ προκαλεί με αυτόν τον τρόπο τους Παλαιστίνιους. Τον Μάιο είχε βρεθεί ξανά στο Τέμενος, για να διαμαρτυρηθεί για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από την Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δηλώνοντας πως ο ιερός τόπος «ανήκει μόνο στο Ισραήλ».

Το αλ-Άκσα, ο τρίτος ιερότερος τόπος για τους μουσουλμάνους μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα, γίνεται συχνά στόχος Ισραηλινών εξτρεμιστών, οι οποίοι ευαγγελίζονται την ανέγερση ενός τρίτου ναού, στην θέση του. Πρόσφατα, περισσότεροι από 800 έποικοι εισέβαλαν στο μουσουλμανικό συγκρότημα στην επέτειο της ισραηλινής κατάληψης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, πραγματοποιώντας θρησκευτικές τελετουργίες και περιοδείες, παρενοχλώντας Παλαιστίνιους.

Η προκλητική επίσκεψη του Μπεν-Γκβίρ πραγματοποιήθηκε μόλις μια ημέρα αφότου Ισραηλινοί διπλωμάτες  προσγειώθηκαν στο Κάιρο, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα