Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ηγήθηκε σήμερα της μια ομάδας αποτελούμενης από πάνω από 1000 υπερ-εθνικιστές έποικους που εισήλθε στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για την τρίτη είσοδο του Μπεν Γκβιρ στο συγκρότημα φέτος.
Η επιδρομή του ακροδεξιού υπουργού και των εθνικιστών Ισραηλινών έγινε υπό τη συνοδεία και την προστασία βαριά οπλισμένων αστυνομικών δυνάμεων.
Το τέμενος Αλ-Άκσα αποτελεί τον τρίτο πιο ιερός τόπος για το Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Η είσοδος του προκλητικού υπουργού στον ιερό χώρο έγινε ανήμερα της Τισσά Μπε’Αβ, μιας ημέρας νηστείας για τους Εβραίους σε ένδειξη πένθους για την καταστροφή δύο αρχαίων εβραϊκών ναών.
«Αυτό το μέρος είναι σημαντικό για εμάς και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό και να αποδείξουμε την κυριαρχία μας», είπε ο Μπεν Γκβιρ, προσθέτοντας ότι «η ενότητα του έθνους του Ισραήλ είναι σημαντική».
Ο Μπεν Γκβιρ πραγματοποιεί σταθερά δηλώσεις ενάντια στους Παλαιστινίους και έχει υπάρξει ηγέτης της νεολαίας μιας πλέον απαγορευμένης ομάδας που το Ισραήλ έχει ανακηρύξει «τρομοκρατική» οργάνωση.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενώ ορισμένες σκληροπυρηνικές ισραηλινές εβραϊκές ομάδες προωθούν την καταστροφή του τζαμιού Αλ Άκσα και την κατασκευή ενός τρίτου εβραϊκού ναού στη θέση του.
Ενώ το Αρχιραβινάτο του Ισραήλ απαγορεύει ρητά ακόμα και την είσοδο Εβραίων στο συγκρότημα για θρησκευτικούς λόγους, εθνικιστές θρησκευόμενοι Σιωνιστές, όπως ο Μπεν Γκβιρ, έχουν ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις τα τελευταία χρόνια.
Η κατάσταση στο συγκρότημα ήταν «απίστευτα τεταμένη», είπε η Λάουρα Χαν του Al Jazeera, σε ανταπόκρισή της από μια από τις εισόδους του συγκροτήματος.
Ανέφερε ότι 1700 Εβραίοι είχαν εισέλθει στο χώρο υπό την προστασία της αστυνομίας, ότι ένας άνδρας συνελήφθη και ότι είχαν ξεσπάσει κάποιες λογομαχίες.
Ενώ απαγορεύεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο συγκρότημα του τεμένους στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας συμφωνίας για το status quo του ιερού τόπου, πολλοί από αυτούς που εισήλθαν σήμερα εθεάθησαν να προσεύχονται, ενώ ορισμένοι Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι πιστοί που προσπαθούσαν να εισέλθουν αποκλείστηκαν εκτός, είπε η Χαν.
Οι επισκέψεις σκληροπυρηνικών Εβραίων, πολλοί από τους οποίους είναι και έποικοι, τον περασμένο χρόνο σε ένδειξη μη αναγνώρισης της απαγόρευσης της προσευχής έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Η Ιορδανία, η θεματοφύλακας του Αλ Άκσα, καταδίκασε τις ενέργειες του Μπεν Γκβιρ, προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες συνέπειές τους.
«Η κίνηση ενός Ισραηλινού υπουργού να εισβάλει στο Ιερό Τέμενος Αλ Άκσα και να παραβιάσει την ιερότητά του και οι πρακτικές [Εβραίων] εξτρεμιστών αποτελούν μια προκλητική πράξη και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Σινάν αλ-Μάτζλι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του τον Μάιο, ο Μπεν Γκβιρ έκανε εμπρηστικά σχόλια, λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί ελέγχουν όλη την Ιερουσαλήμ. Το συγκρότημα του τζαμιού βρίσκεται σε γη που θεωρείται κατεχόμενη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Τον Απρίλιο, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο τέμενος καθώς οι πιστοί προσεύχονταν κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χτυπώντας Παλαιστίνιους με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και γκλοπ.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν και απομάκρυναν περισσότερα από 400 άτομα κατά τη διάρκεια της επιδρομής, παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για μείωση της έντασης.
Ο Μπεν Γκβιρ προκάλεσε τρομερές ανησυχίες και διπλωματικές παρεμβάσεις από όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και ακόμα και από τις ΗΠΑ, όταν εισήλθε στο συγκρότημα του τεμένους τον Ιανουάριο, μία μόλις εβδομάδα μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Νετανιάχου – υπερορθόδοξων εθνικιστών, της οποίας ορίστηκε υπουργός εθνικής Ασφάλειας.