ΑΘΗΝΑ
01:22
|
08.09.2024
Εν μέσω της παγκόσμιας κούρσας για την εξασφάλιση πρόσβασης στο απαραίτητο για την βιομηχανία μπαταριών υλικό, αλλά και περιβαλλοντικών ανησυχιών.
«Όχι στο ορυχείο – Ναι στη ζωή», γράφει η πινακίδα στην άκρη του δρόμου κοντά στην προγραμματισμένη τοποθεσία της εξόρυξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μνημόνιο κατανόησης, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σερβίας, υπεγράφη σήμερα Παρασκευή, από την υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς-Χαντάνοβιτς και τον επικεφαλής ενέργειας της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς.

Η συμφωνία αφορά στην ανάπτυξη ενός έργου εξόρυξης λιθίου και αλυσίδων παραγωγής για μπαταρίες απαραίτητες για ηλεκτρικά οχήματα στη Βαλκανική χώρα που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα από το πολύτιμο ορυκτό.

«Δεν θα υπάρξει κανένα έργο χωρίς πλήρη προστασία και αυτό το διασφαλίζουμε φέρνοντας τους καλύτερους ειδικούς από την Ευρώπη στη Σερβία», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πριν από την τελετή υπογραφής, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες μετά το πράσινο φως που έδωσε η κυβέρνηση για την επανέναρξη των εργασιών σε ένα αμφιλεγόμενο ορυχείο λιθίου της Καναδικής εταιρείας Rio Tinto, δύο χρόνια αφότου είχε διακόψει το εν λόγω έργο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που βρέθηκε στο Βελιγράδι για την υπογραφή της συμφωνίας, χαιρέτισε την κίνηση και είπε ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να προσφέρει ευκαιρίες για ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, που θεωρούνται από πολλούς ως κλειδί για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων.

Το ορυχείο, στην περιοχή Τζάνταρ, πιστεύεται ότι κατέχει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στην Ευρώπη, με τη δυνατότητα να παρέχει έως και 58.000 τόνους του ορυκτού ετησίως, αρκετό για την κατασκευή 1,1 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφεραν σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Λόζνιτσα, στη δυτική Σερβία, στις 28 Ιουνίου , για να διαμαρτυρηθούν κατά της εξόρυξης λιθίου στην περιοχή

Ωστόσο, το ορυχείο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους κατοίκους της περιοχής, όπως συμβαίνει με πολλά ορυχεία λιθίου σε όλο τον κόσμο και εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να μολύνει τα αποθέματα νερού και να επηρεάσει την τοπική κοινωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα