ΑΘΗΝΑ
10:21
|
23.05.2022
«Εκπληρώσαμε όλα τα αιτήματα...Τελείωσαν όλα!» τόνισε η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον οριστικό τερματισμό των σχεδίων της πολυεθνικής Rio Tinto για ορυχείο λίθιου στη Σερβία ανακοίνωσε απόψε σε τηλεοπτικό διάγγελμά της η Σέρβα πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς.

Προηγήθηκαν πολύμηνες, μαζικές διαδηλώσεις πολλών δεκάδων χιλιάδων Σέρβων σε όλη τη χώρα καθώς πολλοί ταύτισαν την λειτουργία του ορυχείου με νέα, σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα  που θα είχαν βαριές επιπτώσεις στα παιδιά τους και τις επόμενες γενιές.

«Εκπληρώσαμε όλα τα αιτήματα των περιβαλλοντικών διαδηλωτών και θέτουμε τέρμα στις δραστηριότητες της Ρίο Τίντο στη Σερβία. Τελείωσαν όλα!» τόνισε η Άνα Μπρνάμπιτς.

Τους τελευταίους μήνες χιλιάδες Σέρβοι διαδηλωτές κάθε ηλικίας σε Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας διαδήλωσε ενάντια στα σχέδια ορυχείο λίθιου στη Δυτική Σερβία αψηφώντας την αρνητική αντίδραση του πρωθυπουργού στις κινητοποιήσεις τους που τις είχε αποκηρύξει σαν «παράνομες» με «χορηγούς από το εξωτερικό» προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Σερβία.

Στα μέσα Δεκέμβρη, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν την λειτουργία του ορυχείου μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που δεν επέτρεψαν κανένα περιθώριο για ελιγμούς και τακτικισμούς στην δημοτική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται πως οι συνεπείς και μαζικοί αγώνες των Σέρβων πολιτών σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές του Απρίλη,  ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να ανακαλέσει «όλες τις άδειες» που είχαν δοθεί στην πολυεθνική που είχε αναπτύξει ερευνητικές μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Σερβία εδώ και 20 χρόνια.

Η αγγλο-αυστραλιανή πολυεθνική εταιρία μεταλλευμάτων Rio Tinto  έχει ενεργό δράση   περίπου 150 ετών και είναι υπεύθυνη για σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα σε δεκάδες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ινδονησία, Αυστραλία, κ.α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ραϊσί: Εκδίκηση για το αίμα του «μάρτυρα»

Τραγωδία εν πλω με επτά νεκρούς στις Φιλιππίνες

«Πρεμιέρα» υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Μάτι για την ένταξη στο σχέδιο πόλης

Χαμάς: «Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την πορεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα