ΑΘΗΝΑ
16:13
|
20.04.2024
Οι μαζικές διαδηλώσεις απέτρεψαν νέο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νικηφόροι αποδείχθηκαν οι αγώνες χιλιάδων Σέρβων πολιτών που διαδήλωναν επί μέρες κατά της λεηλασίας του περιβάλλοντος και της δηλητηρίασης της γης και των υδροφόρων οριζόντων από την (δεύτερη πολυεθνική εξόρρυξης στον κόσμο) αγγλοαυστραλιανή εταιρία Rio Tinto που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση ορυχείου λίθιου στην κωμόπολη Λόζνιτσα της δυτικής Σερβίας.

Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν την λειτουργία του ορυχείου μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που δεν επέτρεψαν κανένα περιθώριο για ελιγμούς και τακτικισμούς στην δημοτική αρχή και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Το αποτέλεσμα ψηφοφορίας του δημοτικού συμβουλίου ήρθε δύο μέρες μετά την απόφαση της σερβικής βουλής να αναστείλει την ισχύ δύο νόμων που έδιναν το πράσινο φως στην πολυεθνική να ξεκινήσει τη λειτουργία του λίθιου δίχως ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Επί περίπου τρεις βδομάδες πολλές χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου κλείνοντας δρόμους και γέφυρες ενάντια στα σχέδια της Rio Tinto.

Protesters block roads in Serbia to criticize mining plans | Nation % World  AP news of the day | chronicleonline.com
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα