ΑΘΗΝΑ
01:20
|
08.09.2024
Το σχέδιο ανέγερσης του νοσοκομείου φαίνεται πως ήταν πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.
Το σχέδιο ανέγερσης του προσωρινού νοσοκομείου είχε ανακοινωθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία υπαίθριου νοσοκομείου στο έδαφος του Ισραήλ, για τη θεραπεία άρρωστων και τραυματισμένων παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας, απαγόρευσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το σχέδιο ανέγερσης του προσωρινού νοσοκομείου είχε ανακοινωθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ως προσωρινό μέτρο για την παροχή θεραπείας, την ώρα που το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, παραμένει κλειστό για τους Παλαιστίνιους, μιας και το έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός.

Την Πέμπτη, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι δεν ενέκρινε τη δημιουργία του νοσοκομείου σε ισραηλινό έδαφος και ότι το σχέδιο δεν θα προχωρήσει.

Ο Γκάλαντ είχε δηλώσει ότι το προσωρινό νοσοκομείο θα χρησιμοποιούταν για να αντιμετωπίσει τις πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, έως ότου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα για την εκκένωση και τη θεραπεία των παιδιών. Ανέφερε ότι το νοσοκομείο θα φιλοξενούσε Παλαιστίνια παιδιά με καρκίνο, διαβήτη και ορθοπεδικούς τραυματισμούς.

Ωστόσο, την Πέμπτη το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «δεν εγκρίνει τη δημιουργία νοσοκομείου για Παλαιστίνους της Γάζας σε ισραηλινό έδαφος – επομένως, δεν θα δημιουργηθεί».

Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Υπουργείο Άμυνας είχε ζητήσει από το γραφείο του πρωθυπουργού να βοηθήσει να επιταχυνθεί η εκκένωση των ασθενών από τη Γάζα, πριν από δύο εβδομάδες.

«Δεν υπήρξε απάντηση, έτσι ο υπουργός έδωσε εντολή στον στρατό να δημιουργήσει ένα υπαίθριο νοσοκομείο σε ισραηλινό έδαφος, ως μια άμεση λύση για τα άρρωστα παιδιά», ανέφερε η πηγή.

Τον Απρίλιο, η Βρετανίδα χειρουργός Βικτώρια Ρόουζ, που εργαζόταν στη Γάζα, είπε στο BBC ότι ένα «τεράστιο ποσοστό» των χειρουργείων που είχε πραγματοποιήσει αφορούσαν παιδιά κάτω των 16 ετών, συμπεριλαμβανομένων πολλών κάτω των έξι.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η έλλειψη τροφίμων στη Γάζα σήμαινε ότι οι ασθενείς- πολλοί με τραύματα από σφαίρες και εγκαύματα- δεν ήταν αρκετά δυνατοί για να θεραπευτούν σωστά.

Η νέα διαφωνία μεταξύ του Νετανιάχου και του Γκάλαντ έρχεται να προσθέσει στην ένταση στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης, που έχει γίνει έκδηλη τους τελευταίους μήνες.

Τον Μάιο ο Γκάλαντ -μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου- εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για την αποτυχία της κυβέρνησης να καθορίσει σχέδια για το πώς θα κυβερνηθεί η Γάζα, μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εθνικής Ασφαλείας και Οικονομικών, απείλησαν πως θα ανατρέψουν την κυβέρνηση, εάν προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Χαμάς.

Τον περασμένο μήνα, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, αποχώρησε από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση του πολέμου από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Πάντως, την ώρα που συνεχίζονται οι εντάσεις μεταξύ των Ισραηλινών αξιωματούχων, οι υπηρεσίες υγείας της Λωρίδας της Γάζας έχουν καταγράψει τουλάχιστον 38.848 νεκρούς Παλαιστίνιους και 89.459 τραυματίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα