ΑΘΗΝΑ
01:30
|
08.09.2024
Τα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό, μερικές φορές δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι εμφανίζουν οξέα αναπνευστικά προβλήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προειδοποίηση εξέδωσαν οι υγειονομικές αρχές στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας, μετά τον θάνατο ενός 14χρονου αγοριού από τον ιό Νίπα.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του κρατιδίου, επιπλέον 60 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ως άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου να έχουν την ασθένεια.

Ο 14χρονος πέθανε την Κυριακή, μόλις μία ημέρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι έχει τον ιό, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ινδικών μέσων ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, η υπουργός Υγείας της Κεράλα, Βίνα Τζορτζ, δήλωσε ότι το αγόρι ήταν από την πόλη Πάντικαντ και ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του έχουν απομονωθεί και υποβληθεί σε εξετάσεις.

Οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να λάβουν προφυλάξεις, όπως να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν να επισκέπτονται άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Τι είναι ο ιός Νίπα

Η λοίμωξη από τον ιό Νίπα είναι μια «ζωονόσος ασθένεια» που μεταδίδεται από ζώα, όπως οι χοίροι και οι νυχτερίδες φρούτων στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από νυχτερίδες

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τον ιό ως παθογόνο προτεραιότητας, λόγω της δυνατότητάς του να προκαλέσει επιδημία.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλοι
  • Μυϊκός πόνος
  • Εμετός
  • Πονόλαιμος

Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Ζάλη ή/και υπνηλία
  • Και/ή αλλοίωση της συνείδησης
  • Και/ή αλλοιωμένη οξεία εγκεφαλίτιδα
  • Και/ή άτυπη πνευμονία
  • Και/ή άλλα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό, μερικές φορές δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι εμφανίζουν σημάδια οξέων αναπνευστικών προβλημάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια λοίμωξη από τον ιό Νίπα μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκή εγκεφαλίτιδα – μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όσων προσβάλλονται από τον ιό είναι υψηλό, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ή εμβόλιο για τη θεραπεία της λοίμωξης. Η θεραπεία περιορίζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην υποστηρικτική φροντίδα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα δύο πρώτα κρούσματα το 2001 και το 2007 αναφέρθηκαν και τα δύο στο ανατολικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Το 2018, 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξέσπασμα επιδημίας στις περιφέρειες Κοχικόδε και Μαλαπουράμ, στο νότιο κρατίδιο της Κεράλα.

Ο ιός έχει συνδεθεί με δεκάδες άλλους θανάτους στην πολιτεία Κεράλα, από τότε που αναφέρθηκε κρούσμα για πρώτη φορά, το 2018.

Περιοχές της Κεράλα έχουν χαρακτηριστεί από τις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως, αναφορικά με τον ιό. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Reuters πέρυσι διαπίστωσε ότι η Κεράλα, η οποία είναι ένα τροπικό κρατίδιο και βιώνει ταχεία αστικοποίηση και ραγδαία αποξήλωση δέντρων, διαθέτει τις «ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ενός ιού όπως ο Νίπα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα