Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τη Ρουμανία εισήχθησαν τα μολυσμένα ζώα, τα οποία μετέδωσαν την πανώλη σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.
Δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διεξάγουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Δαμάσι και στο Συκούριο, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι στις μονάδες της περιοχής.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, έγινε γνωστό ότι τα ζώα που έφεραν τον ιό πιθανότατα προήλθαν από μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 51.000 ζώων της Ρουμανίας, όπου έχουν, επίσης, εντοπιστεί κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Ζώα από το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό κέντρο έχουν, όπως ειπώθηκε, διανεμηθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες όλης της περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που προκαλεί ανησυχία αναφορικά με την έκταση που μπορεί να πάρει η εξάπλωση της ζωονόσου.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, οι κτηνίατροι των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, από σήμερα πραγματοποιούν δειγματοληψίες, σαρώνουν τα εκτροφεία στις ζώνες επίβλεψης και προστασίας, αλλά και στα σημεία υποδοχής αμνοεριφίων από τη Ρουμανία.
Θα γίνει ο επιδημιολογικός έλεγχος, θα γίνει ο ιολογικός στα εργαστήρια και περί τα τέλη της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περί τα τέλη της εβδομάδας με βεβαιότητα αν είναι από εκεί ή όχι. Φαίνεται, όμως, από στιγμή που υπάρχει θετικό κρούσμα στη Ρουμανία και επειδή η Ελλάδα αμνοερίφια από τη Ρουμανία πιθανότατα προέρχεται από εκεί.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της περιοχής, που παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, διεκδικούν αποζημιώσεις, θέτουν ζήτημα ελέγχων, ζητούν την εντατικοποίησή τους και ενίσχυση με προσωπικό των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών καθώς και να αποδοθούν ευθύνες για την εισαγωγή στην χώρα μας των άρρωστων ζώων. Αλλά, όπως τονίζουν, αυτό που προέχει είναι να σταματήσει άμεσα η εξάπλωση της πανώλης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της οικονομικής καταστροφής. Όπως είναι γνωστό, αν βρεθεί ένα άρρωστο ζώο σε κτηνοτροφική μονάδα, οδηγούνται όλα σε θανάτωση και υγειονομική ταφή. Και η αγωνία για τους κτηνοτρόφους είναι καθημερινή. Ελέγχουν τα κοπάδια τους και ελπίζουν ότι δεν θα εντοπίσουν τα ύποπτα συμπτώματα σε κάποιο από τα ζώα τους.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανώλης σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου, αλλά και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουρέτας υπέγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει την απαγόρευση, για οποιονδήποτε λόγο, μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Απαγορεύεται, επίσης, η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χιλιόμετρα και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων.