ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.09.2024
Στόχος είναι να αποπληρωθεί από τα έσοδα που θα παραχθούν από την επένδυση παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να μοιραστούν εξίσου τη συνεισφορά τους, αναφορικά με ένα δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Politico.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον θα παρέχουν από 20 δισεκατομμύρια δολάρια η κάθε μία στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς θα συμπληρώσουν το υπόλοιπο του δανείου.

Η επίτευξη συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να δοθεί το δάνειο στην Ουκρανία πριν από την προθεσμία στο τέλος του έτους. Οι κυβερνήσεις έχουν δηλώσει ότι το δάνειο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας ή των ανθρωπιστικών αναγκών.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν τον Ιούνιο να δοθεί το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, το οποίο θα αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας τα έσοδα που θα παραχθούν από την επένδυση περισσότερων από 250 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στη Δύση. Το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων κατέχεται από την κεντρική «αποθήκη» φύλαξης περιουσιακών τίτλων των Βρυξελλών, την Euroclear.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων, σχετικά με τον καταμερισμό του δανείου, έχουν καθυστερήσει την επίτευξη συμφωνίας.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται να συζητηθεί η συγκέντρωση του ποσού στο Κογκρέσο και υπάρχει ανησυχία ότι η διαδικασία θα καθυστερήσει πέρα από την προθεσμία, μιας και θα ελεγχθεί η πιθανότητα το δάνειο αυτό να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια ταμεία σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών στο Politico.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, η Ουάσιγκτον ζητά διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν παγωμένα, μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του δανείου.

Από μεριά της, η Ε.Ε. έχει προτείνει να θεσπιστεί νόμος που θα διασφαλίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν παγωμένα μέχρι η Ρωσία να καταβάλει μεταπολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της Ε.Ε. που μίλησαν στο μέσο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε να καταθέσει την δική της πρόταση κείμενου, το οποίο θα κατοχύρωνε την συμφωνία της G7 σε ευρωπαϊκή νομοθεσία, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τη συνεισφορά της Ε.Ε. στο δάνειο. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, ακόμα και την Τετάρτη.

Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία έχουν καταγραφεί ως «πιθανό θέμα συζήτησης» στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης των πρεσβευτών της Ε.Ε. την Τετάρτη, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της ημερήσιας διάταξης που είδε το POLITICO.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα