Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσκι, προειδοποίησε πως η Ευρώπη «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να προετοιμαστεί για αλλαγή στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο.
Σε σχόλια του Σικόρσκι που έλαβε το POLITICO, ο Πολωνός ΥΠΕΞ τόνισε ότι, παρότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «στρατηγικός εταίρος» της Ε.Ε. όποιος και εάν κερδίσει την προεδρική κούρσα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και να είναι οι ίδιες υπεύθυνες για την άμυνά τους, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά την Ασία».
«Είναι δουλειά μας να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς εταίρους μας ότι όσο νιώθουμε την απειλή της Ρωσίας, δεν θα μπορούμε να εμπλακούμε πλήρως εκεί», δήλωσε, αναφερόμενος στην Ασία, όπου οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει πολύ λιγότερες δυνάμεις, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Σικόρσκι, τα οποία έγιναν μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από τις εκλογές, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να υποβαθμίσουν σημαντικά την επένδυσή τους στο ΝΑΤΟ, ιδίως εάν ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του, Τζ. Ντ. Βανς , εκλεγούν τον Νοέμβριο.
Ενώ η Ε.Ε. ανησυχεί όλο και περισσότερο για μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ, διπλωμάτες από πολλές χώρες της Ένωσης υποστηρίζουν ότι η προσήλωση στην Ασία είναι μια βαθύτερη τάση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, η οποία θα συνεχιστεί τόσο υπό την διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικάνων.
Εκτός από τα σχόλιά του στο POLITICO, το γραφείο του Σικόρσκι έχει ετοιμάσει ένα πεντασέλιδο έγγραφο που αξιολογεί τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, το οποίο παρουσίασε σε άλλους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια συνάντησης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Το αναλυτικό αυτό έγγραφο προτρέπει τους ηγέτες της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών να προσαρμοστούν γρήγορα στις επικείμενες αλλαγές, καθώς και να συνεργαστούν για να εξαλείψουν τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για τις διατλαντικές σχέσεις, κυρίως από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών.
Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα, οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. πρέπει να ασχοληθούν με την αντίληψη -είτε σωστή είτε λανθασμένη- ότι οι ΗΠΑ γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ η Ε.Ε. παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη ενισχύει αυτή την αντίληψη.
Οι ελίτ και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να «μάθουν πώς να μιλούν» στο κοινό, εξηγώντας γιατί η σχέση ΕΕ-ΗΠΑ είναι αμοιβαία επωφελής, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, αναφέρει το έγγραφο.
Σε ένα άλλο σημείο, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί για ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, υποστηρίζοντας ότι αυτές εντείνονται ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο και έχουν στόχο να υπονομεύσουν τη στήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Εάν η Μόσχα μπορέσει να ενισχύσει τις απομονωτικές τάσεις μεταξύ των Αμερικανών, να τους πείσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματικά συμφέροντα που αξίζει να υπερασπιστούν στην Ευρώπη, και να τους κινητοποιήσει να αντιταχθούν στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», προειδοποιεί το έγγραφο, «τότε το Κρεμλίνο θα μπορούσε να κερδίσει, όχι μόνο έναν στρατιωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και έναν υβριδικό πόλεμο σε όλη τη Δύση».
Επισημαίνοντας τις διαφορές στις αντιλήψεις για τη Ρωσία μεταξύ των νεότερων και των παλαιότερων Αμερικανών, το έγγραφο καλεί, επίσης, τους αρμόδιους για την χάραξη πολιτικής να προσαρμόσουν τα επιχειρήματά τους σε ένα νεότερο κοινό, που δεν είναι εξοικειωμένο με την Σοβιετική Ένωση.
Τέλος, το πολωνικό έγγραφο προτρέπει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και τα γραφεία τους στις ΗΠΑ να εντείνουν την «στρατηγική επικοινωνία» τους, στοχεύοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον και να τονίσουν την ιδέα ότι οι ΗΠΑ ωφελούνται από τη συμμαχία με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε επίσης: