ΑΘΗΝΑ
00:58
|
28.04.2024
Μεγάλη μετατόπιση σε σύγκριση με την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης,και βαθιά διάσπαση στην αμερικανική κοινωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν, αγωνίζεται να πείσει το Κογκρέσο για την επείγουσα ανάγκη παροχής μεγαλύτερης χρηματοδότησης και όπλων στην Ουκρανία, δημοσκόπηση του Pew Research Center, που δημοσιοποίησε η Washington Post, αποκαλύπτει πως το 48% των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και το 16% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, θεωρεί υπερβολική την αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου, διαπιστώνει επίσης ότι το 20% των Ρεπουμπλικανών και το 39% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι το ύψος της αμερικανικής βοήθειας που λαμβάνει αυτή τη στιγμή η Ουκρανία είναι «περίπου σωστό», και μόνο μόνο το 13% των Ρεπουμπλικανών και το 24% των Δημοκρατικών θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά για την Ουκρανία.

Η πρώτη τέτοια δημοσκόπηση του αμερικανικού think tank, που δημοσιεύτηκε λίγο μετά την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, διαπίστωνε ότι μόλις το 9% των Ρεπουμπλικανών και το 5% των Δημοκρατικών πίστευαν τότε πως οι ΗΠΑ παρείχαν «υπερβολική» βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν όχι μόνο μια μεγάλη μετατόπιση σε σύγκριση με την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, αλλά και μια βαθιά διάσπαση σε αυτό το θέμα μεταξύ των Αμερικανών, ανάλογα με την κομματική τους τοποθέτηση.

Άλλες δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης την αυξανόμενη αντίθεση των Ρεπουμπλικανών στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Μια δημοσκόπηση του Fox News που δημοσιεύτηκε στα τέλη Νοεμβρίου διαπίστωσε ότι το 61% των Ρεπουμπλικανών υποστηρικτών αντιτάχθηκε στη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 35% ζήτησε να συνεχιστεί η υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της χώρας. Μια δημοσκόπηση της Quinnipiac που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο έδειξε επίσης ότι το 60% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πάρα πολλά, ενώ μόνο το 11% λέει ότι η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα.

Όπως υπενθυμίζει η Washington Post, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε μια πρόταση ξένης βοήθειας ύψους 106 δισ. δολαρίων, πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν ακόμη και πολλοί Δημοκρατικοί που περιλάμβανε 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία και 14 δισ. για το Ισραήλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν την Τετάρτη το νομοσχέδιο έκτακτων δαπανών που προωθεί η κυβέρνηση, απαιτώντας ως αντάλλαγμα αυστηρούς νέους συνοριακούς περιορισμούς και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να κάνει «ένεση ρευστότητας» στα πολεμικά ταμεία Κιέβου και Τελ Αβίβ συμμάχων πριν από το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα