ΑΘΗΝΑ
12:40
|
02.05.2024
Η ισοπέδωση της Γάζας από το Ισραήλ προκαλεί εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στις τάσεις των Δημοκρατικών.
Η σημαία της Παλαιστίνης με φόντο το Καπιτώλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προ ημερών παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μινεάπολη της Μινεσότα, σε εκδήλωση υποστήριξης της εκστρατείας του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ενόψει των εκλογών του 2024, περιλάμβανε ένα απρόοπτο όσο και προβλέψιμο συγκυριακά γεγονός. «Σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός» φώναξε μια γυναίκα που απευθύνθηκε στον 80χρονο ένοικο του Λευκού Οίκου με την ιδιότητα της ραβίνου.

«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του κ. Μπάιντεν, πριν οι αστυνομικοί συνοδεύσουν την διαμαρτυρόμενη στην έξοδο, με την ίδια να φωνάζει «εκεχειρία τώρα» και άλλους παρευρισκόμενους να καταφεύγουν στο αμιγώς εκλογικό σύνθημα «ακόμη τέσσερα χρόνια» προτού ο Μπάιντεν καταλήξει λέγοντας: «Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Και για τον μουσουλμανικό κόσμο επίσης. Υποστηρίζω τη λύση των δύο κρατών· την υποστήριζα εξαρχής. Το ζήτημα είναι πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου θα ήταν υπό άλλες συνθήκες μια από εκείνες τις μεσοβέζικες τοποθετήσεις των ιεράκων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που διαβεβαιώνουν λίγο πολύ ότι η αμέριστη στήριξη της Ουάσιγκτον στο Τελ Αβίβ δεν συνοδεύεται από κάποιου είδους προκατάληψη κατά των Παλαιστινίων.

Όμως το περιστατικό δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε απρόσμενο για όσους παρακολουθούν τον διχασμό που διέπει τους Δημοκρατικούς στα μεθεόρτια της επίθεσης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και της ασύμμετρης ισραηλινής απάντησης που έχει οδηγήσει στην ισοπέδωση κρίσιμων υποδομών στη Γάζα και στον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση πάλι σε εκδήλωση του Μπάιντεν υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από ακτιβιστή που κραύγασε «αφήστε τη Γάζα να ζήσει» και η διαμαρτυρία φοιτητή σε ομιλία της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα. Κυρίως, είχε προηγηθεί η άρνηση εννέα Δημοκρατικών βουλευτών να συνοπογράψουν ψήφισμα που εξέφραζε την αμέριστη συμπαράταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων προς το Ισραήλ και χαρακτήριζε τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την περασμένη Παρασκευή 51 εργαζόμενοι στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ζήτησαν από την ηγεσία της τελευταίας «να προτρέψει τον πρόεδρο Μπάιντεν να καλέσει σε εκεχειρία». Διευκρινίζοντας πως «είναι συντετριμμένοι για τις απώλειες από τη βάρβαρη επίθεση σε Ισραηλινούς πολίτες» οι υπογράφοντες συμπλήρωσαν πως «θρηνούν για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής απάντησης της ισραηλινής κυβέρνησης».

Το Παλαιστινιακό ζήτημα φαίνεται πως φέρνει έτσι στην επιφάνεια ένα γενεακό χάσμα, όπου η παλιά φιλοϊσραηλινή φρουρά των Δημοκρατικών έρχεται σε σύγκρουση με τη νεότερη που δείχνει μεγαλύτερη συμπάθεια για τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού και ανησυχεί με την στρατηγική εθνοκάθαρσης που φαίνεται να έχει τεθεί σε εξέλιξη από το Τελ Αβίβ.

Ενδεικτική η πρόσφατη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac που δείχνει πως η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικιακή βαθμίδα των ερωτηθέντων, με όσους Δημοκρατικούς διατηρούν ζωντανές τις μνήμες του Ψυχρού Πολέμου και της 9/11 να στηρίζουν την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται στο ηλικιακό φάσμα 18-34 και έχουν εικόνες από το Ισραήλ ως ένα πανίσχυρο κράτος που έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης σε Γάζα και Δυτική Όχθη αντιτίθενται σε οποιαδήποτε παροχή ένοπλης ενίσχυσης των IDF.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι διόλου συγκυριακό και η εσωκομματική διχοτομία μόνο αμελητέα δεν κρίνεται. «Θα υποστηρίξω τον Μπάιντεν αλλά δεν θα συμμετάσχω στην καμπάνια υποστήριξης» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Washington Post 33χρονος, μέλος του Δημοκρατικού κόμματος που συμμετέχει σταθερά από θέση εθελοντή σε όλες τις προεδρικές εκλογές μετά το 2008. Και απηχώντας πολλούς νεότερους ψηφοφόρους του κόμματος που κλίνουν προς τα αριστερά πρόσθεσε: «Πρέπει να σταματήσουμε να στέλνουμε λεφτά και βόμβες σε άλλες χώρες [σ.σ. τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ] όταν δεν μπορούμε να φτιάξουμε το νερό στο Φλιντ». «Άθλια» χαρακτήρισε την αντίδραση Μπάιντεν σχετικά με τη Γάζα και έτερο στέλεχος του κόμματος που στήριξε τον Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές του 2020, ενώ αμφότεροι οι ερωτώμενοι δήλωσαν πως αν και θα ψηφίσουν τον νυν Πρόεδρο στις εκλογές του ερχόμενου έτους δεν είναι καθόλου σίγουροι για αρκετούς πολιτικούς τους φίλους.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που έως κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση «να μην θεωρούνται αντισημίτες» όσοι θέτουν ως προτεραιότητα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική του Ισραήλ. Παράλληλα, ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι του Κονέκτικατ κάλεσε το Ισραήλ «να αλλάξει κατεύθυνση σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα»

Τις τελευταίες ημέρες το προεδρικό επιτελείο και η ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι, αντιτείνοντας τη συνεισφορά των ΗΠΑ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ως ένδειξη αμεροληψίας. Αλλά αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι λάθος οι νεότεροι ψηφοφόροι και υποστηρικτές των Δημοκρατικών -που σύμφωνα με τελευταία δημοσκοπική έρευνα αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί φιλελεύθεροι ή προοδευτικοί- να αντιμετωπίζονται ως δεδομένοι.

«Είναι αποτυχία της ηγεσίας που δεν ακούει τι έχουν να πουν αυτοί οι ψηφοφόροι» τονίζει ο Usamah Andrabi, εκπρόσωπος των Justice Democrats, της τάσης εκείνης που είναι επιφορτισμένη με το να προωθεί την εκλογή των πιο αριστερόστροφων Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. «Φοβόμαστε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα αποδυναμώνεται προς χάρη του Τραμπ» σημειώνει και ο Μαξ Μπέργκερ, συνιδρυτής της εβραϊκής οργάνωσης υπέρ της λήξης του ισραηλινού απαρτχάιντ IfNotNow και μέλος της καμπάνιας της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, στην οποία απέστειλε επιστολή από κοινού με άλλους 249 πρώην συνεργάτες της ζητώντας την να πιέσει για εκεχειρία. Και κατέληξε επισημαίνοντας καθόλου διακριτικά: «Τα έχουν κάνει μούσκεμα».

Στο μεταξύ, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες αναλάμβαναν πρωτοβουλία για την κατάθεση μομφής κατά της παλαιστινιακής καταγωγής βουλευτή των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, επειδή η τελευταία αναφερόμενη στο πλαίσιο διαμαρτυρίας έκανε λόγο για «εξέγερση» αντί για πόλεμο. Είχε προηγηθεί η κατάθεση μομφής από την γνωστή ακροδεξιά βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν την περασμένης βδομάδα, την οποία καταψήφισαν ωστόσο και 23 βουλευτές του κόμματός της αλλά και η άσκηση μομφής από βουλευτή των Δημοκρατικών προς Ρεπουμπλικάνο της Φλόριντα, για σχόλια που πρότειναν οι Παλαιστίνιοι πολίτες ούτε λίγο ούτε πολύ να αντιμετωπίζονται ως μαχητές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Τούρκος αθλητής απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επειδή ύψωσε παλαιστινιακή σημαία

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα