ΑΘΗΝΑ
07:36
|
17.05.2024
Ο IDF δήλωσε ότι ο 8χρονος θεωρήθηκε απειλή, υποστηρίζοντας ότι το αγόρι κρατούσε εκρηκτικό μηχανισμό όταν άνοιξαν πυρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για άλλο ένα έγκλημα πολέμου κατηγορείται το Ισραήλ, ύστερα από έρευνα κατά του ισραηλινού στρατού (IDF) για τις δολοφονίες δύο ανήλικων αγοριών στη Δυτική Όχθη, τον Νοέμβριο του 2022.

Η έρευνα ασχολήθηκε με πλάνα από κινητά τηλέφωνα και κλειστά κυκλώματα ασφαλείας στην περιοχή των δολοφονιών, πληροφορίες για τις κινήσεις του ισραηλινού στρατού την επίμαχη μέρα, μαρτυρίες και λεπτομερή έρευνα στη σκηνή του εγκλήματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίς το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όταν πολλά Παλαιστίνια αγόρια κατέβηκαν σε δρόμο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου έπαιζαν συχνά μαζί. Λίγα λεπτά αργότερα, δύο από τα παιδιά κείτονταν νεκρά από ισραηλινά πυρά. Τα θύματα ήταν ο 15χρονος Μπασίλ και ο 8χρονος Άνταμ.

Ο 8χρονος Άνταμ

Ο 8χρονος Άνταμ στεκόταν με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Μπάχα, 14 ετών στον δρόμο, δίπλα από ένα κατάστημα. Στο σημείο υπήρχαν περίπου εννέα αγόρια συνολικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στις κάμερες κλειστού κυκλώματος καταστήματος, οι οποίες παρέχουν μια εικόνα σχεδόν 360 μοιρών των γεγονότων που ακολούθησαν.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, ένα κομβόι τουλάχιστον έξι τεθωρακισμένων ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων έστριψε σε μια γωνία και άρχισε να κατευθύνεται προς τα αγόρια, τα οποία ήταν εμφανώς ανήσυχα, ενώ πολλά από αυτά άρχισαν να απομακρύνονται. Το βίντεο δείχνει τα αγόρια να κοιτάζουν τη συνοδεία καθώς αυτή περνούσε, όταν η πόρτα του οδηγού ανοίγει ξαφνικά.

Στη συνέχεια ακούστηκαν 11 πυροβολισμοί – μερικοί χτύπησαν αυτοκίνητα και κοντινά κτίρια. Δύο σφαίρες χτύπησαν τον Μπασίλ στο στήθος και μια τον νεαρό Άνταμ, καθώς προσπάθησε να τρέξει μακριά από τους στρατιώτες.

Σχετικά με το περιστατικό, ο IDF δήλωσε ότι ο 8χρονος θεωρήθηκε απειλή, υποστηρίζοντας ότι το αγόρι κρατούσε εκρηκτικό μηχανισμό όταν άνοιξαν πυρ.

Ανέφερε επίσης ότι οι συνθήκες των θανάτων βρίσκονται «υπό εξέταση», ενώ ανέφερε ότι «τα πυρά χρησιμοποιούνται μόνο για την εξουδετέρωση άμεσων απειλών ή για σκοπούς σύλληψης, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα σύλληψης αφού εξαντληθούν άλλες επιλογές».

 Ο Μπεν Σαούλ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βλέποντας τα στοιχεία της έρευνας, δήλωσε στο BBC ότι ο θάνατος του Άνταμ φαίνεται να είναι «έγκλημα πολέμου».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα