ΑΘΗΝΑ
15:25
|
02.05.2024
Ο IDF παρουσίασε κάποια από τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, όπου διαπίστωσε μια σειρά από ανεπιτυχείς αξιολογήσεις και αποτυχίες στη λήψη αποφάσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σειρά σφαλμάτων» παραδέχτηκαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), λόγω των οποίων επτά εργαζόμενοι της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) έχασαν την ζωή τους την περασμένη Δευτέρα, όταν κομβόι της ΜΚΟ δέχτηκε επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στρατού.

Ο IDF ανακοίνωσε σήμερα την αποπομπή δύο αξιωματικών του στρατού, δείχνοντάς τους ως υπεύθυνους για το χτύπημα, το οποίο διεξήχθη «κατά σοβαρή παραβίαση των εντολών και των τυπικών επιχειρησιακών διαδικασιών του IDF». 

Ακόμα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι «αυτοί που ενέκριναν το χτύπημα ήταν πεπεισμένοι ότι στόχευαν ένοπλα στελέχη της Χαμάς» και πως «το πλήγμα εναντίον των οχημάτων αρωγής ήταν ένα μεγάλο σφάλμα το οποίο προέκυψε από μια σοβαρή αποτυχία λόγω λανθασμένης ταυτοποίησης, από λάθη στη λήψη αποφάσεων».

Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η WCK είχε ενημερώσει για το δρομολόγιο που θα ακολουθούσε, αλλά οι στρατιωτικοί που εξαπέλυσαν τα πλήγματα δεν το είχαν στα χέρια τους.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι, λόγω του περιστατικού, απέπεμψε έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη, ενώ επέπληξε επισήμως άλλους ανώτερους αξιωματικούς, περιλαμβανομένου του στρατηγού που είναι επικεφαλής της νότιας διοίκησης του στρατού.

Ο IDF παρουσίασε κάποια από τα ευρήματα της προκαταρκτικής έρευνας, εξηγώντας πως διαπίστωσε μια σειρά από ανεπιτυχείς αξιολογήσεις και αποτυχίες στη λήψη αποφάσεων που οδήγησαν στις επιθέσεις κατά των τριών οχημάτων που μετέφεραν αθώους εργαζομένους της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

«Εντοπίστηκε ένας ένοπλος σε ένα από τα φορτηγά βοήθειας, μετά αναγνωρίστηκε ένας επιπλέον ένοπλος», δήλωσε ο IDF, καθώς τα φορτηγά μετέφεραν τρόφιμα σε ένα αποθήκη στη Γάζα. Ωστόσο, δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν τη δήλωση.

Αργότερα, όταν τρία οχήματα του WCK αποχωρούσαν από την αποθήκη, ένας διοικητής «υπέθεσε λανθασμένα ότι οι ένοπλοι βρίσκονταν μέσα στα οχήματα και ότι αυτοί ήταν τρομοκράτες της Χαμάς», υποστηρίζει στην αναφορά.

Οι αξιωματούχοι του IDF «αναγνώρισαν εσφαλμένα κάτι που κρεμιόταν πάνω από τον ώμο ενός από τους επιβάτες ως όπλο», με την διοίκηση να αναγνωρίζει πλέον ότι πρόκειται για μια τσάντα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του IDF στο CNN την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι τα κατασκοπευτικά drones του Ισραήλ «δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το λογότυπο του WCK στα οχήματα», λόγω του σκοταδιού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα