ΑΘΗΝΑ
03:17
|
01.05.2024
Ο Χοσέ Αντρές τόνισε πως το προσωπικό της WCK βρισκόταν σε επικοινωνία με τον IDF, πριν δεχτούν ισραηλινά πυρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συστηματική στόχευση των εργαζομένων της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό κατήγγειλε στο Reuters ο διάσημος Ισπανός σεφ και ιδρυτής της οργάνωσης, Χοσέ Αντρές Πουέρτα, μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων που βρέθηκαν στο στόχαστρο αεροπορικής επιδρομής του IDF.

Ο σεφ υποστήριξε πως ο στρατός του Ισραήλ στοχοποίησε την ανθρωπιστική αποστολή «όχημα προς όχημα», τονίζοντας ότι η οργάνωση είχε ξεκάθαρη επικοινωνία με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος γνώριζε τις κινήσεις των εθελοντών.

«Δεν ήταν απλώς μια άτυχη στιγμή όπου “ωχ, ρίξαμε την βόμβα σε λάθος σημείο”», είπε ο Αντρές. «Ήταν περισσότερα από 1,5, 1,8 χιλιόμετρα, όπου το ξεκάθαρα ανθρωπιστικό κομβόι [κινούταν] με διακριτικά στις οροφές [των οχημάτων], με το πολύχρωμο λογότυπο [μας] που είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό», δήλωσε ο ιδρυτής της WCK, τονίζοντας πως ήταν «ξεκάθαρο» ποίοι ήταν στο κομβόι και τι έκαναν.

Υπενθυμίζεται πως στις πρώτες του δηλώσεις αναφορικά με το αιματηρό περιστατικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, είχε υποστηρίξει πως «αυτά συμβαίνουν» στον πόλεμο, ενώ σε νέα του ανακοίνωση λίγες ώρες αργότερα εξέφρασε την «βαθιά λύπη» του για τον θάνατο των εργαζομένων, ενώ υποσχέθηκε πως θα ερευνηθεί ενδελεχώς το περιστατικό.

«Αγώνες πείνας»

Ο Αντρές είπε ότι θα βρισκόταν και ο ίδιος στη Γάζα με την ομάδα του αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει στον παλαιστινιακό θύλακα, για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με τον σεφ, οι ισραηλινές δυνάμεις ίσως να εξαπέλυσαν περισσότερα από τρία πλήγματα στο κομβόι της WCK.

«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι οι πραγματικοί “Αγώνες πείνας”», συνέχισε, τονίζοντας ότι «η πείνα είναι πραγματική». Πρόσθεσε ότι η WCK θα συνεχίσει να πααρακολουθεί την κατάσταση για να προγραμματίσει πότε θα μπορέσει να επιστρέψει στον θύλακα.

O Αντρές, που μίλησε την Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πίεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει ο πόλεμος. «Οι ΗΠΑ απογοητεύουν τον λαό της Παλαιστίνης, πρέπει να κάνουν περισσότερα, να πουν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα