ΑΘΗΝΑ
07:18
|
03.05.2024
Η World Central Kitchen, είχε έως τώρα στείλει δύο πλοία από την Κύπρο, με 400 τόνους τροφίμων.
Η οργάνωση διέκοψε τις αποστολές στην Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά μέλη ομάδας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, έχασαν την ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων ανακοίνωσε η ΜΚΟ World Central Kitchen που οργάνωσε τις αποστολές από την Κύπρο προς τον αποκλεισμένο θύλακα.

Ο διάσημος ισπανικής καταγωγής σεφ Χοσέ Αντρές, ιδρυτής της ΜΚΟ που τροφοδοτεί ανθρώπους σε ζώνες πολέμου και καταστροφών, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η οργάνωσή του έχασε «αρκετούς» από τους διεθνείς εθελοντές της,

Όπως ανέφερε μέσω X «Σήμερα, η WCK έχασε αρκετούς από τους αδελφούς και τις αδερφές μας σε αεροπορική επιδρομή των IDF στη Γάζα. Είμαι συντετριμμένος και θρηνώ για τις οικογένειες, τους φίλους τους και ολόκληρη την οικογένειά μας της WCK».

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αυτή την τακτική αδιάκριτων δολοφονιών», πρόσθεσε, «Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το φαγητό ως όπλο. Όχι άλλες αθώες ζωές. Η ειρήνη ξεκινά με ανθρωπιά. Πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

Όπως έγινε γνωστό, παρότι το Ισραήλ ήταν ενήμερο για τις κινήσεις της αποστολής, η συνοδεία που αποτελούνταν από τρία αυτοκίνητα χτυπήθηκε καθώς κινούνταν από το Ντέιρ αλ-Μπαλάχ προς τον νότο, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει τις προηγούμενες ημέρες περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας που είχε μεταφερθεί στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας διαδρομής που στήθηκε από την Κύπρο.

Οι επτά νεκροί είναι από την Αυστραλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και τον Καναδά και την Παλαιστίνη.

«Αυτή δεν είναι μόνο μια επίθεση κατά της WCK, είναι μια επίθεση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμφανίζονται στις πιο τρομερές καταστάσεις όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως πολεμικό όπλο. Αυτό είναι ασυγχώρητο», δήλωσε η CEO της World Central Kitchen, Έριν Γκορ.

«Είμαι συντετριμμένη και αποτροπιασμένη που εμείς—η World Central Kitchen και ο κόσμος—χάσαμε όμορφες ζωές σήμερα εξαιτίας μιας στοχευμένης επίθεσης από το IDF. Η αγάπη που είχαν για να ταΐζουν τους ανθρώπους, η αποφασιστικότητα που ενσάρκωσαν να δείξουν ότι η ανθρωπότητα υψώνεται πάνω απ’ όλα και ο αντίκτυπος των πράξεών τους σε αμέτρητες ζωές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη με σεβασμό», τόνισε.

Όπως ανακοινώθηκε η World Central Kitchen, που είχε έως τώρα στείλει δύο πλοία από την Κύπρο, με 400 τόνους τροφίμων, αποφάσισε να διακόψει άμεσα της δραστηριότητές της στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία επικοινωνίας της Χαμάς ανέφερε πως σκοπός της επίθεσης ήταν να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και να μη συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε συντετριμμένοι και βαθιά ανάστατοι» για το πλήγμα, ανέφερε μέσω X η εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται» καθώς «διανέμουν βοήθεια απελπιστικά απαραίτητη» και «παροτρύνουμε το Ισραήλ να διενεργήσει αμέσως έρευνα» για το συμβάν, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι επιβεβαίωσε τον θάνατο της Αυστραλής Ζόμι Φράνκομ η οποία συμμετείχε στην αποστολή κάνοντας λόγο για το «ανεκτίμητο» έργο που επιτελούσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση του θα απαιτήσει να αποδοθούν ευθύνες.

Πρόκειται για «τραγωδία που δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», για «εντελώς απαράδεκτο» γεγονός και η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα απαιτήσει «πλήρη» απόδοση ευθυνών, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Αλμπανίζι θύμισε πως οι άμαχοι και οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, κι επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια στον πληθυσμό που υφίσταται «τρομερές στερήσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα