ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.09.2024
«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει», το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Jewish Voice for Peace.
«Ο Μπάιντεν και το Κογκρέσο πρέπει να ακούσουν τον κόσμο: Χρειαζόμαστε εμπάργκο όπλων τώρα, για να σώσουμε ζωές»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εκατοντάδες συλλήψεις προχώρησε χθες Τρίτη η αστυνομία, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής διαμαρτυρίας Αμερικανοεβραίων ακτιβιστών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ όπου σήμερα αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνεδρίαση της ολομέλειας των δύο σωμάτων της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας, μετά από πρόσκληση κορυφαίων νομοθετών και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Οι Εβραίοι αντιπολεμικοί ακτιβιστές, ακολουθώντας το κάλεσμα της Jewish Voice for Peace (JVP), πλημμύρισαν μέσα σε λίγα λεπτά ένα κτίριο γραφείων στο συγκρότημα του Καπιτωλίου, ως μέρος μιας αιφνιδιαστικής διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Αφήστε τη Γάζα να ζήσει», ήταν το κεντρικό σύνθημα που φώναξαν, βγάζοντας τα εξωτερικά τους ρούχα και αποκαλύπτοντας ομοιόμορφα κόκκινα μπλουζάκια που έγραφαν «Οι Εβραίοι λένε να σταματήσεις να οπλίζεις το Ισραήλ» και «Όχι στο όνομά μας».

«Επί εννέα μήνες, παρακολουθούσαμε με τρόμο καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει μια γενοκτονία, οπλισμένη και χρηματοδοτούμενη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τη δύναμη να τερματίσει αυτήν τη φρίκη σήμερα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του JVP, Στέφανι Φοξ. «Αντί γι’ αυτό, ο πρόεδρός μας ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και η ηγεσία του Κογκρέσου τον τίμησε με μια πρόσκληση να μιλήσει στο Κογκρέσο. Αρκετά πια. Ο Μπάιντεν και το Κογκρέσο πρέπει να ακούσουν τον κόσμο: Χρειαζόμαστε εμπάργκο όπλων τώρα, για να σώσουμε ζωές», πρόσθεσε.

«Συλλάβαμε μια ομάδα που διαδήλωσε παράνομα μέσα στο Cannon Rotonda. Δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις μέσα στα κτίρια του Κογκρέσου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Καπιτωλίου, ενώ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 400 συλλήψεις.

Όλοι οι διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ταυτοποίηση και την καταγραφή των στοιχείων τους, ανέφεραν οι αρχές.

Η διαμαρτυρία ήταν η τελευταία σε ένα κύμα ιστορικών διαμαρτυριών υπό την ηγεσία της Jewish Voice for Peace που διέκοψε συνεδρίαση του Κογκρέσου, έκλεισε το Grand Central Terminal σε ώρες αιχμής, κατέλαβε το Άγαλμα της Ελευθερίας, έκλεισε τη Γέφυρα του Μανχάταν και εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της AIPAC, μεταξύ άλλων κινητοποιήσεών της.

Να σημειωθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που θα είναι η τέταρτη φορά που θα μιλήσει στο Καπιτώλιο, θα συναντήσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, εκτός από τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο και πιθανότατα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις, αλλά και τον τέως πρόεδρο και εκ νέου διεκδικητή του τίτλου από τη μεριά των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα