ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.09.2024
Η περιουσία της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του Μπλε Τζαμιού κατασχέθηκε από το γερμανικό κράτος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την λειτουργία του Ισλαμικού Κέντρου του Αμβούργου (IZH), αλλά και άλλων πέντε οργανώσεων σε όλη τη χώρα, έθεσε εκτός νόμου σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, προχωρώντας στην κατάσχεση της περιουσίας της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου  «Μπλε Τζαμιού» (Τζαμί του Ιμάμ Αλί).

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε 53 σημεία που συνδέονται με το IZH και τις άλλες οργανώσεις- οι οποίες θεωρούνται παρακλάδια του-, σε όλη τη Γερμανία. Εκτός από το «Μπλε Τζαμί», η γερμανική αστυνομία προχώρησε στην απαγόρευση λειτουργίας άλλων πέντε τζαμιών.

«Πρόκειται για εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία επιδίδεται σε αντισημιτική και αντι-ισραηλινή προπαγάνδα, ενώ η δραστηριότητά της αντίκειται στο Γερμανικό Σύνταγμα», αναφέρει η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, στο 200 σελίδων νομικό υπόμνημα, με το οποίο θέτει εκτός νόμου το IZH, από σήμερα. Παράλληλα, η υπουργός διευκρίνισε ότι οι ενέργειες της πολιτείας «δεν στρέφονται εναντίον μίας θρησκείας», μιας και, σύμφωνα με την ίδια «η ειρηνική άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας είναι σαφές πως δεν επηρεάζεται από την σημερινή απαγόρευση».

Το υπουργείο κατηγόρησε την οργάνωση για διάδοση ιρανικών επαναστατικών ιδεών «με επιθετικό και μαχητικό τρόπο».

Το IZH διερευνάται για «διάδοση επιθετικού αντισημιτισμού», δήλωσε η Φέζερ την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικές επιδρομές εναντίον της ομάδας τον Νοέμβριο, απέδειξαν ότι υπάρχουν διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ. Οι υπεύθυνοι του IZH πιθανώς να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινική δίωξη για συνέργεια σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, καθώς φέρονται να υποστηρίζουν «την απαγορευμένη στην Ευρώπη τρομοκρατική οργάνωση». Το 2020, η Γερμανία χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση και απαγόρευσε τις δραστηριότητές της σε γερμανικό έδαφος.  

«Ο ισλαμικός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στην ελεύθερη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία της πόλης», δήλωσε ο ο τοπικός κυβερνήτης του Αμβούργου και ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), Πέτερ Τσέντσερ, επικροτώντας την απόφαση του υπουργείου.

Το Ισλαμικό Κέντρο του Αμβούργου ιδρύθηκε το 1953 από Ιρανούς της διασποράς και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του σιιτικού Ισλάμ στην Ευρώπη. Η οργάνωση κατηγορείται πως έχει συνδεθεί πιο στενά με το Ιράν, μετά την ανατροπή του Σάχη και την εγκαθίδρυση ισλαμιστικού καθεστώτος, το 1979.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα