ΑΘΗΝΑ
01:59
|
08.09.2024
Διαδηλώσεις έξω από το ξενοδοχείο του Νετανιάχου- Το απόγευμα η ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού΄στο Κογκρέσο.
«Θα είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας εγκληματίας πολέμου θα έχει αυτή την τιμή»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως «δεν θα έπρεπε να είναι καλοδεχούμενος στο Κογκρέσο» των ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Τρίτη ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου» που ηγείται μιας «ακροδεξιάς εξτρεμιστικής κυβέρνησης».

Ο Σάντερς σχολίασε την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια ομιλίας στην Γερουσία την Τρίτη, ενώ το Κογκρέσο αναμένει τον Νετανιάχου να δώσει ομιλία σήμερα το απόγευμα.

«Η αυριανή θα είναι μια μοναδική ημέρα, καθώς ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα απευθύνει λόγο σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου», είπε ο Σάντερς την Τρίτη. «Θα είναι η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας εγκληματίας πολέμου θα έχει αυτήν την τιμή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «έχει καταπατήσει το διεθνές δίκαιο, το αμερικανικό δίκαιο και τις βασικές ανθρώπινες αξίες», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής του Βερμόντ, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν να μποϊκοτάρουν την ομιλία την Τετάρτη, ενώ η υποψήφια του δημοκρατικού κόμματος, Κάμαλα Χάρις, δεν θα παραβρεθεί «λόγω επιβαρυμένου προγράμματος», σύμφωνα με βοηθό της, αν και θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου την Πέμπτη.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, και τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, πριν από την σημερινή ομιλία.

«Οι πολιτικές του [Νετανιάχου] στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και η άρνησή του να υποστηρίξει μια λύση δύο κρατών θα πρέπει να καταδικαστούν σθεναρά», είχε αναφέρει ο Σάντερς σε δήλωσή του τη Δευτέρα. «Κατά τη γνώμη μου, η ακροδεξιά εξτρεμιστική του κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει ούτε ένα λεπτό οικονομικής υποστήριξης των Αμερικανών φορολογουμένων για να συνεχίσει την απάνθρωπη καταστροφή της Γάζας».

«Κάθε πανεπιστήμιο έχει βομβαρδιστεί και το 88% όλων των σχολικών κτιρίων έχει υποστεί ζημιές» , τόνισε ο Σάντερς και συνέχισε: «Και τώρα, λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια, περίπου 495.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας – με άλλα λόγια, λιμοκτονούν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ενώ η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα συναντηθεί, επίσης, ξεχωριστά με τον Νετανιάχου την ίδια ημέρα.

Από την μεριά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε στο Truth Social ότι θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο του Νετανιάχου

Από εχθές το πρωί, διαδηλωτές με πλακάτ συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο Watergate που διαμένει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον, φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και ζητώντας τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου.

Μάλιστα, εχθές το βράδυ διαδηλωτές φώτισαν με προβολέα το δωμάτιο που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Νετανιάχου, προβάλλοντας μια φωτογραφία του στην πρόσοψη του κτηρίου, η οποία έγραφε «καταζητούμενος» και «συλλάβετε τον Νετανιάχου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα