ΑΘΗΝΑ
01:29
|
08.09.2024
Σημαντικές ζημιές στην καναδική πόλη στα Βραχώδη Όρη, καθώς οι πυροσβέστες παλεύουν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.
Οι φλόγες έφτασαν σε ύψος 122 μέτρων και κινούνται με ταχύτητα 15 μέτρων το λεπτό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια γρήγορα εξελισσόμενη πυρκαγιά πλήττει, από τις αρχές της εβδομάδας, την κωμόπολη Τζάσπερ στα Βραχώδη Όρη στον δυτικό Καναδά, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, καθώς οι πυροσβέστες παλεύουν να ανακόψουν την καταστροφική της μανία, και ήδη πάνω από 25.000 κάτοικοι έχουν εκκενώσει την περιοχή.

Η φωτιά εντοπίζεται σε απόσταση 370 χλμ δυτικά του Έντμοντον στην επαρχία της Αλμπέρτα, στο εθνικό πάρκο και την κωμόπολη Τζάσπερ, όπου ζουν 4.700 κάτοικοι και προσελκύουν περισσότερους από δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

«Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σημειώθηκε σημαντική απώλεια εντός της πόλης», ανέφερε το Εθνικό Πάρκο Τζάσπερ σε μια ανάρτησή του, χθες Πέμπτη, στο X, ενώ μια μικρή βροχή που σημειώθηκε δεν ήταν αρκετή για να βελτιώσει την κατάσταση, με τις δασικές πυρκαγιές να μαίνονται εκτός ελέγχου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι οι φλόγες στο Τζάσπερ έφτασαν σε ύψος 122 μέτρων και κινούνται με ταχύτητα 15 μέτρων το λεπτό.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο δήμαρχος του Τζάσπερ Ρίτσαρντ Άιρλαντ είπε στον καναδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CBC News ότι πολλές δομές καίγονται στην κοινότητα και «φαίνεται ότι η ζημιά θα είναι εκτεταμένη». «Αυτό είναι απλά, απολύτως, ο χειρότερος εφιάλτης της κοινότητάς μας», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Πολιτείας της Αλμπέρτα ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι οι Αρχές βλέπουν «δυνητικά 30% έως 50% δομικές ζημιές» στην πόλη, που πιθανόν να χρειαστεί «σημαντική ανοικοδόμηση».

Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η ανησυχία και για τον αγωγό Trans Mountain Pipeline, έναν καναδικό κυβερνητικό αγωγό πετρελαίου που διασχίζει το Εθνικό Πάρκο Jasper, που από την Τετάρτη λειτουργεί με ψεκαστήρες για την προστασία του.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε το αίτημα της Αλμπέρτα για ομοσπονδιακή βοήθεια ενώ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 400 πυροσβέστες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική αναμένεται να συνδράμουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην επαρχία, όπου μάχη με τις φλόγες δίνουν ήδη περίπου 1.900 πυροσβέστες.

Η πύρινη λαίλαπα στο Τζάσπερ είναι μία μόνο από τις πάνω από 175 πυρκαγιές που μαίνονται στην Αλμπέρτα και τις 400 στη γειτονική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, τροφοδοτούμενες από έναν καύσωνα που πλήττει την περιοχή εδώ και είκοσι ημέρες και από την έκρηξη κεραυνών, που υπολογίζονται σε πάνω από 58.000 κεραυνούς την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική κρίση έχει επεκτείνει την εποχή των πυρκαγιών στον Καναδά, η οποία συνήθως διαρκεί από τα τέλη Απριλίου έως τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ενώ οι κεραυνοί -μια κύρια αιτία των πυρκαγιών είναι όλο και συχνότεροι και τα υλικά στο έδαφος όλο και πιο εύφλεκτα καθώς οι καύσωνες κάνουν ολοένα και πιο ξηρή τη βλάστηση.

Ο Καναδάς είδε την πιο έντονη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί στην ιστορία του το 2023, με περισσότερες από 6.600 πυρκαγιές που έκαψαν 37 εκ. στρέμματα σε ολόκληρη τη χώρα, μια περιοχή περίπου επτά φορές πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Eπιστρέφει στη Γη το Starliner της Boeing μετά από παρατεταμένη αποστολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα