ΑΘΗΝΑ
03:02
|
21.09.2024
Η Μανίλα και η Ουάσιγκτον έχουν έρθει πιο κοντά εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με το Πεκίνο στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Μετά το Τόκιο, στη Μανίλα οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντο Μάρκος Τζ. υποδέχθηκε, σήμερα Τρίτη, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στη Μανίλα, τονίζοντας την ανάγκη για στενές σχέσεις μεταξύ Μανίλα και Ουάσιγκτον, προκειμένου να διασφαλιστεί μια «ευέλικτη» απάντηση εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης στη διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Μάρκος που έχει φέρει τις Φιλιππίνες πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τότε που αντικατέστησε τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε το 2022, συναντήθηκε με τους δύο υψηλούς καλεσμένους, πριν τις συναντήσεις «2+2» με τους Φιλιππινέζους ομόλογούς τους.

«Είμαι πάντα πολύ χαρούμενος που αυτές οι δίοδοι επικοινωνίας είναι ανοιχτές, έτσι ώστε όλα τα πράγματα που κάνουμε μαζί, όσον αφορά τη συμμαχία μας, όσον αφορά το συγκεκριμένο πλαίσιο της κατάστασής εδώ, στη Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων και στον Ινδο-Ειρηνικό να εξετάζονται συνεχώς και να επανεξετάζονται, ώστε να είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τις απαντήσεις μας», είπε ο Μάρκος.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι συνομιλίες αποτελούν απόδειξη «ενός σταθερού ρυθμού, και του πολύ υψηλού επιπέδου εμπλοκής των δύο χωρών». «Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για αυτή τη συνεργασία», τόνισε.

Οι Φιλιππίνες είναι ένα από τα πολλά έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας που διεκδικούν τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και οι εντάσεις με την Κίνα, η οποία διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη την πλωτή οδό, έχουν κορυφωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Ο ύφαλος Second Thomas Shoal, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από το νησί Παλαουάν των δυτικών Φιλιππίνων και περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από το νότιο νησί Χαϊνάν της Κίνας, έδαφος όπου η Μανίλα εκτελεί τακτικές αποστολές ανεφοδιασμού σε ένα πλοίο που καθήλωσε εκεί το 1999 , έχει αναδειχθεί ως βασικό σημείο ανάφλεξης.

Τον περασμένο μήνα, ένας Φιλιππινέζος ναύτης έχασε το δάχτυλό του μετά από μια σύγκρουση που η Μανίλα περιέγραψε ως «εσκεμμένο εμβολισμό σκάφους» από την κινεζική ακτοφυλακή.

Ενώ η Μανίλα απέρριψε τις αμερικανικές προσφορές βοήθειας, κατέληξε σε «προσωρινή συμφωνία» με την Κίνα αυτόν τον μήνα για την διαχείριση διαφορών, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ τόνισε ότι Μπλίνκεν και Όστιν συζήτησαν με τον Μάρκος «την κοινή τους δέσμευση για την τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ προς τις Φιλιππίνες» στο πλαίσιο της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας των δύο χωρών.

Το Πεντάγωνο είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν πρόγραμμα στρατιωτικής χρηματοδότησης για τις Φιλιππίνες ύψους 500 εκ. δολαρίων, ως τμήμα του πακέτου 2 δισ. δολαρίων σε βοήθεια για χώρες του Ασιατικού Ειρηνικού που το Κογκρέσο των ΗΠΑ θεωρεί ότι «αντιμετωπίζουν την κινεζική επιθετικότητα».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προωθούν μια δαπάνη 128 εκ. δολαρίων για βελτιώσεις υποδομής σε βάσεις στις Φιλιππίνες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA). Υπάρχουν τώρα εννέα τοποθεσίες υπό την EDCA, αφού η Μανίλα συμφώνησε πέρυσι να προσθέσει τέσσερις νέες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων τριών στο βορρά που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.

Οι δύο Αμερικανοί υπουργοί ταξίδεψαν στη Μανίλα μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους τους στην Ιαπωνία, έναν άλλο βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, όπου ανακοίνωσαν την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Ιαπωνία και χαρακτήρισαν την Κίνα τη «μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Αυτή η επίσκεψη περιελάμβανε επίσης μια συνάντηση υπουργών Εξωτερικών από την λεγόμενη ομάδα Quad που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία και μια ακόμα καταδίκη των ενεργειών της Κίνας στην περιοχή. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο κάνοντας λόγο για ενέργειες που συνιστούν «κανονική στρατιωτική ανάπτυξη και πολιτική εθνικής άμυνας» και κατηγορώντας την Quad ότι «δημιουργεί τεχνητά ένταση, υποκινεί την αντιπαράθεση και περιορίζει την ανάπτυξη άλλων χωρών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα